26 Април 2024 г. Петък

Кирил Йорданов и ГЕРБ - Варна си обявиха война заради провала на синята зона

2012-05-22 14:05:13
Върховният административен съд е отхвърлил жалбата на кмета на Варна Кирил Йорданов срещу наредбата за организацията на движението на територията на общината, приета на 29 юни 2011 г. Решението по казуса е взето на 21 май – четири дни след законоустановения срок, и е публикувано на сайта на съдебната институция.

Днес по време на редовния си брифинг кметът на Варна дипломатично подмина темата за решението. Той обаче обяви, че синята зона във Варна, въведена на база на въпросната наредба и просъществувала само четири дни – от 15 до 19 май т.г., трябва да бъде обект на разследване от страна на прокуратурата.

"Имам няколко въпроса, който трябва да бъдат чути, каза по време на брифинга си днес Йорданов. Как се управлява общинското дружество "Паркинги и гаражи"? Вярно ли е, че липсват 65 000 лв. от касата на дружеството? Кой участва в командитното дружество, което обединява двама или повече търговци, като единият е с неограничена отговорност, а останалите са с ограничена само до размера на вноската, която са направили? И това не е ли начин за източване на средства от общината?", попита още Кирил Йорданов. Така той влезе в открит конфликт с групата на ГЕРБ в съвета и местното ръководство на партията, които безпрекословно подкрепяха начина, по който бе въведена зоната.

Цитираните по-горе въпроси обаче се оказват прекалено закъснели. "Общинското дружество "Паркинги и гаражи" ще управлява синята зона в града чрез публично-частната компания "Транспортен център за мобилност". Това каза председателят на борда на директорите на "Паркинги и гаражи - Варна" Мирослав Михов, цитиран от "Капитал" в статията"Зонални войни" още на 11 май т.г.

Справка в Търговския регистър, цитирана също във въпросната статия показа, че в командитното публично-частно дружество "Транспортен център за мобилност" общинската компания "Паркинги и гаражи" се оказва съдружник със създадения още в края на 2010 г. "Транспортен център за мобилност" АД. Членове на управителния му съвет са бившият шеф на "Интернешънъл асет банк – клон Варна" Валентин Василев, бизнесменът Бойко Георгиев и общинският съветник от ГЕРБ, собственик на маршрутки - Марио Шиваров. Според дружествения договор управлението на "Транспортен център за мобилност"Адресатът не е неясен! В ръководството на "Паркинги и гаражи" много добре си знаят".

Сред тези, към които отправя въпросите си по думите на Йорданов, бил и "този, който представи синята зона". В тази част от словесния ребус на варненския кмет журналистите разпознаха депутата и областен председател на ГЕРБ във Варна Павел Димитров. В рамките на изненадващото си присъствие на пресконференцията за представянето на зоната на 14 май т.г. той заяви, че ако ВАС отмени наредбата на варненския общински съвет, то съветът просто ще я прегласува. След това изявление обаче Димитров пази пълно мълчание по скандала.

За разлика от него днес следобед в светкавично разпространена информация до медиите председателят на борда на директорите на "Паркинги и гаражи - Варна"Транспортен център за мобилност КД" до момента не е извършило нито една разпоредителна сделка както в приходната, така и в разходната част на баланса на дружеството. Това означава, че по никакъв начин не е ощетен принципалът "Паркинги и гаражи – Варна" ЕАД и всички заключения и трактовки по темата са произволни, неотговарящи на истината и вероятно обслужват нечий интерес"Ръководството на "Паркинги и гаражи – Варна" ЕАД заявява, че е направен одит на дружеството от независим одитор, избран от Общински съвет – Варна, консолидиран с отчета на АД "Транспортен център за мобилност КД", където фактите сочат реалните резултати и не може да става и дума за липсващи средства".

В безпрецедентно остър тон по повод казаното по време на днешния кметски брифинг Михов заявява, че "всички останали въпроси за законност, законосъобразност и действително-правно състояние "сагата" синя зона би следвало да се счита за окончателно решена с оглед решението на Върховния административен съд от 21 май 2012 г.".

Проблемът с личните данни остава

В писмото, разпространено днес следобед от председателя на борда на директорите на "Паркинги и гаражи – Варна", се твърди, че след въвеждането на синята зона на 15 май т.г. дружеството не е продало нито един винетен стикер, ваучер или талони за кратковременно паркиране, предназначен за служебен абонамент или за гражданите, живеещи на територията на зоната.

"Заявяваме това с оглед преустановяването на всички спекулации по отношение на въпросите кой и кога ще върне парите на гражданите за синята зона поради простата причина, че такива не са събирани", пише в текста на писмото.

Според цитираната в него информация до 19 май т.г. - деня, в който беше съобщено, че действието на зоната се отменя, молби за стикери са били подадени от 205 граждани с адресна регистрация в зоната. Постъпили са и 17 молби за служебни абонаменти.

"От понеделник, 21 май 2012 г., служителите в офиса на "Паркинги и гаражи - Варна" ЕАД на ул. "Ал. Рачински" №29 връщат подадените от гражданите документи", се казва в информацията.

Писмото на председателя на УС на "Паркинги и гаражи – Варна" обаче не дава никакъв отговор на въпроса как и при какви условия са били съхранявани личните данни на 205-те граждани, подали документи като резиденти в синята зона. От всички тях според предварително разпространената информация са били поискани пълните данни от личните им карти, както и нотариални актове за имотите им, намиращи се на територията на зоната.

Въпросът за това кой е имал достъп до личните данни възникна, след като справка в Агенцията за защита на личните данни показа, че дружеството "Транспортен център за мобилност", чрез което трябваше да бъде управлявана синята зона, не е подавало документи и не е регистрирано като администратор по Закона за защита на личните данни.
 
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Варна


Новини
Възстановен е палатковият лагер пред община Варна, съобщи bTV.Първоначално от полицията се опитаха да ги спрат, след което се отдръпнаха.След като в сряда той беше преместен в пешеходн ...
Новини
"Няма доказан случай на коронавирус във Варна към момента!" Така коментира в социалните мрежи кметът на Варна Иван Портних съмненията за заразени от новия вирус в крайморския град.По думит ...
Новини
Спешно събарят незаконни къщи във варненската ромска махала "Максуда". Събарянето е по разпореждане на кмета на Варна Иван Портних. Причината е свличане на земна маса, която е паднала върх ...
Новини
След поредица отлагания, „синята зона“ във Варна най-после ще заработи. Това ще стане официално утре - 11 юли, съобщиха на пресконференция в общината, предаде репортер на Moreto.net.В &b ...
Новини
Планини от боклуци и лоша миризма притесниха жителите на морската столица насред летния сезон. Вече пети ден боклуците в най-големия район във Варна се трупат и не се извозват, съобщи Нова тел ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати