29 Март 2024 г. Петък

Сградите в България издържат и на по-силни земетресения, обявиха от МРРБ

2012-05-22 11:24:02
Земетресението от нощта на 21 срещу 22 май е от по-ниска степен от тази, за която са оразмерени и изпълнени конструкциите на сградите в София и цялата страна. Доказателство за това е, че нанесените щети са незначителни и няма нещастни случаи. Това съобщават от Министерството на регионалното развитие и благоустройството с уточнението, че това се отнася само за законни сгради с надлежно издадени строителни книжа.

Оттам припомнят, че от 1987 г. в България са влезли в сила по-строги норми за строителство в земетръсни райони. Въпреки това сградите, които са проектирани и изпълнени преди 1987 г., също имат степен на устойчивост на сеизмични въздействия, която е съобразена с действащата към момента на проектирането им нормативна уредба.

За територията на София преди 1987 г. сградите са се осигурявали чрез проектиране на конструкцията им на седма степен по скалата на "Медведев-Шпонхойер-Карник". След 1987 г. са въведени по-строги правила за оразмеряване на строителните конструкции на сгради за осигуряването им на сеизмични въздействия, като степента е повишена на девета по същата скала.

Инвестиционните проекти за сгради включват и проектна част "Конструкции", с която се осигуряват изискванията за сеизмична устойчивост на сградите.

Тази проектна част се изготвя единствено от проектанти-конструктори, които имат доказан опит и квалификация, посочват от ведомството. Оттам допълват, че изготвеният проект на конструкцията се проверява допълнително от физическо лице, което е технически контрол.

За изготвения инвестиционен проект за сграда се извършва и допълнителна оценка за съответствието със съществените изисквания към строежите, което за част "Конструкции" се явява трета проверка, потвърждаваща, че за проектираната конструкция е осигурено поемане на всички натоварвания, включително и сеизмични.

След изпълнение на всички тези условия инвестиционният проект се одобрява от главния архитект на общината (района) и се издава разрешение за строеж.

В процеса на строителството отговорност за спазване на вече одобрения инвестиционен проект по част "Конструкции" носят строителят, техническият ръководител, проектантът конструктор, който е длъжен да упражнява авторски надзор по време на строителството, и лицето, упражняващо строителен надзор на строежа. Тези задължения са им вменени със Закона за устройство на територията.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати