27 Април 2024 г. Събота

Депутатите одобряват законопроекта за газопровода "Набуко"

2012-05-22 04:30:51
По време на извънредното си заседание Народното събрание се очаква да ратифицира законопроекта, с който България приема споразумението за изграждане на европейския проект за газопровод "Набуко". Със закона се ратифицира Споразумението за подкрепа на проекта между България и "Набуко Газ Пайплайн Интернешънъл" ГМБХ и "Набуко Газ Пайплайн България" ЕООД.

Документът беше одобрен от правителството в средата на март. Сключването на двустранно споразумение за подкрепа с международното дружество "Набуко" е задължение на всяка държава-страна по Междуправителственото споразумение на Австрия, България, Унгария, Румъния и Турция.

С него държавите поемат ангажимент за оказване на подкрепа, създаване и поддържане на благоприятни правни и регулаторни условия за осъществяване на проекта и предоставяне на подкрепа за компаниите, които участват в изпълнението му. Със споразумението се определят детайлите по режима на проекта на българска територия.

В края на април правителството взе решение, според което българската част от проекта "Набуко" беше обявена за национален обект. Това означава, че за реализацията на тръбопровода ще действат облекчени административни процедури по издаване на разрешение за строеж, отчуждаване на имоти и същинското строителство.

Международното споразумение за проекта беше подписано от министрите на икономиката на Австрия, България, Унгария, Румъния и Турция през юни 2011 г. в турския град Кайзери. 

"Набуко" е европейски проект за доставки на газ от прикаспийските страни към Европа, заобикалящ Русия. По първоначални анализи източник на газа е трябвало да бъдат Иран и Туркменистан. Впоследствие обаче е решено, че тръбата ще мине през Азербайджан, Грузия, Турция, България, Унгария, Румъния и Австрия. Очакваният капацитет на газопровода е 31 млрд. куб. метра, което би задоволило 5% от годишните нужди на Европа от газ за производството и бита.

Миналият месец бе представен нов вариант на "Набуко", почти двойно по-къс от планираните 3900 километра. Т.нар. "Набуко запад" предвижда газопроводът да се простира от турско-българската граница до Австрия.

Строителството на газопровода се забави и вместо през 2015 г., както бе първоначално планирано, се очаква доставките по бъдещото съоръжение да започнат от 2017 г. Проектната компания за неговото изграждане беше създадена през 2004 г. Акционери в проекта "Набуко" са  OMV (Австрия), MOL (Унгария), Transgaz (Румъния), "Български енергиен холдинг".

Междувременно обаче се появиха информации за това, че две от компаниите-акционери обмислят дали да не се оттеглят - унгарската MOL и германската RWE. Все още не е взето решение. 

В края на април при посещението си в Азербайджан премиерът Бойко Борисов критикува Европейската комисия за бавното вземане на решения и посочи, че така  "газопроводът "Набуко" може да се осъществи някъде в далечното светло бъдеще". 
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати