28 Март 2024 г. Четвъртък

Български електромобил стана втори по ефективност в състезание за икономия

2012-05-21 16:11:41
Разработен от студентите от Техническия университет в София електромобил зае второ място по енергийна ефективност в тазгодишното издание на състезанието за икономия "Шел Екомаратон Европа". Българите се състезаваха в категория на превозните средства от градски тип, зареждани от електрическата мрежа.

Колата на студентите от ТУ измина 188.5 км с 1 кВтч енергия, което я постави на второ място в категорията. Отборите на техническите университети в София и Варна бяха сред 119-те тима, преминали успешно техническия преглед и допуснати да участват в състезанието по улиците на Ротердам, Холандия.

Автомобилът на ТУ-София "Еко 1" беше изпреварен в категорията си само от отбора на Electricar Solution от Франция. Френската кола успя да измине 262.6 км с 1 кВтч енергия и регистрира нов рекорд в състезанието.

След българския отбор в класирането останаха 13 тима от Австрия, Белгия, Германия, Италия, Норвегия, Полша, Турция и Франция.

Технически университет - Варна се нареди на 41 място по енергийна ефективност с автомобила "Орел" сред "Прототипите", задвижвани от бензин. Студентите успяха да изминат 96 км с 1 литър гориво.

"Шел Екомаратон" се проведе от 17 до 19 май 2012 г. в Ротердам, Холандия, като за първи път в историята на състезанието то се проведе в градски условия.

Рекордите тази година

Въпреки новото предизвикателство на градското трасе с пет 90-градусови завоя, в "Шел Екомаратон Европа 2012" бяха постигнати три нови рекорда. Два от тях са в категорията "Градски тип" и един - в категорията "Прототипи".

Освен отборът на Electricar Solution от Франция, които единствен успя да изпревари студентите от ТУ-София, нов рекорд регистрира и отборът на Технически университет от Дания.

Той подобри своето лично постижение в категорията "Градски тип" от миналата година, като измина 611.1 км с 1 литър гориво. Това е със 102.1 км повече от миналата година.

В категорията "Прототипи" отборът MAC Eco от Холандия постигна резултат от 416.3 км с 1 литър гориво в своя клас, подобрявайки постижението от 138 км с 1 литър GTL дизел, постигнато през 2011 г.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Технологии


Новини
През тази нощ, в 3:00 ч. превъртяхме часовниците с един час напред по лятното часово време.Припомняме, че смяната на астрономическото време с лятно беше въведена с цел икономия на р ...
Новини
През последните няколко мандата сякаш свиканахме управляващите да вземат странни решения "в 12 без 5". Спорни законодателни инициативи, ударни назначения в държавната администрация, ск ...
Новини
Радослав КЪРДЖИЕВ, управител на „ИКОН“ ООД: „Обслужваме хора, които работят с много и различна информация“ След успешно реализиран проект от една от водещите фирм ...
Новини
Facebook работи върху сайт за проследяване на руската пропаганда в мрежата, предаде Дойче веле.Новият портал на компанията ще показва дали дадена публикация е свързана с руск ...
Новини
Защо шесто поколение изтребител на Русия може да победи американските изтребители F-22 или F-35 по време на въздушна битка, пише в коментарен материал списание National Interest.Авторът на с ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати