25 Април 2024 г. Четвъртък

Акциите на Facebook потънаха с 12%, загубите са за $19 млрд.

2012-05-21 16:04:10
След хладното приемане от пазара в петък на излизането на компанията "Фейсбук" (Facebook) на борсата Nasdaq търговията в понеделник започна с главоломен срив, който за по-малко от час достигна 13%.

Без подкрепа от притежателите на акции, цената им продължава да потъва и някои инвеститори вече са изгубили 25% спрямо това, което купените от тях книжа са стрували в петък следобед, съобщава Reuters.

В края на седмицата банка Morgan Stanley, за която се смята, че контролира 38% от излизащите на пазара акции, се намеси и започна изкупуването им от пазара, за да поддържа цената над оценката от 38 долара за акция. В понеделник обаче банковата група и други големи инвестиционни играчи засега пасуват и с началото на търговията започна бързо обезценяване на акциите на "Фейсбук". Възможно е това да е търговска тактика и затова е по-важно как ще завършат акциите на компанията.

След около 50 минути търговия цената бе паднала до около 33.6 долара за акция, при положение, че в петък в един момент бе достигнала 45 долара.

Отново има огромно движение на акции на Facebook - над 52 милиона от тях бяха изтъргувани в първите 15 минути. В петък в търговията се завъртяха рекордните 581 милиона акции.

Платформата на борсата Nasdaq се претовари в тези малко над 5 часа дотолкова, че часове наред някои брокери не знаеха какво точно се случва с поръчките им. Днес компанията на технологичната борса се извини и обясни, че е внесла корекции за нормализиране на ситуацията.

Освен това от Nasdaq допълват, че ще приложат процедури за уреждане на поръчките с акции на Facebook, които не са били изпълнени надлежно в петък. Източник на Reuters твърди, че в Morgan Stanley все още има "внушителен брой" поръчки за акции от петък, които не са потвърдени като реализирани от борсата.

 

Днешните загуби изтриха около 19 млрд. от пазарната капитализация на компанията - приблизително толкова, колкото бе оценено личното богатство на съоснователя Марк Зукърбърг при дебюта на "Фейсбук" в петък.


"Виждаме доста емоционална търговия около "Фейсбук", вероятно защото през уикенда много от медиите имаха негативни репортажи и анализи за излизането й на борсата. Това изглежда натежа върху решението на инвеститорите да се отърват от акциите", коментира Джей Джей Кинахън от TD Ameritrade.

"Инвеститорите са притеснени все повече от рисковете, свързани със сегашната цена на акциите. Тревогите им засягат ръста, както и честата неяснота как рекламодателите най-добре да използват Facebook, да не говорим за растящите разходи и рискове от придобиването на компании. Цена от 38 долара за акция отразява представата за една перфектна ситуация, в която рисковете са пренебрежими", допълва Браян Уизър от Pivotal Research Group. Тази група бе първата в петък, препоръчала на инвеститорите да продават акциите на "Фейсбук", а не да ги купуват. По нейни оценки реалната им стойност е около 30 долара.

В началото поевтиняването в понеделник беше толкова рязко, че се задействаха автоматичните блокади на търговията с тези акции на Nasdaq. Поевтиняване се регистрира и при други любими доскоро интернет компании като Yelp, LinkedIn и Zynga.

Като цяло, търговията на технологичната борса върви добри днес, защото водещият индекс се повиши с 1.2%.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Бизнес


Новини
68% от българите биха се притеснявали да посещават места, където има много хора срещу 28%, които нямат притеснения за това. 57% биха се притеснявали да отидат на ресторант или ...
Новини
Държавата готви още мерки за подкрепа на икономиката. Това стана ясно коментара пред БиТиВи на министъра на икономиката Емил Караниколов. Първо обаче щяло да се види как вчера оповестените мерки ще ...
Новини
Не би следвало да има криза със стоките от първа необходимост. Това заяви пред Нова телевизия Добрин Иванов, изпълнителен директор на АИКБ. Според него месното производство представлява 20-30% ...
Новини
Дългогодишен опит – гаранция за качество   Белдо Кънстракшънс ЕООД Варна е специализирана компания в хидроизолационни продукти и системи.   Хидроизолация от мазе до покрив &nbs ...
Новини
От днес би трябвало всички шофьори да получават подробни касови бележки на бензиностанциите. Те ще съдържат информация за косвените данъци, платени от търговеца, за продажната стойност и за стойност ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати