25 Април 2024 г. Четвъртък

Без посредници за руски газ от 2013 г., обеща Добрев

2012-05-21 11:46:49

В следващия договор за доставка на руски газ няма да има посредници, а сделката ще се сключи директно с „Газпром експорт", обяви министърът на икономиката Делян Добрев.

Той обясни, че на последното си посещение в руската столица преди дни са обсъждани не толкова договореностите досега, колкото параметрите на бъдещия газов договор.

По думите му България ще настоява за средносрочен 7-годишен договор от 2013 г., а до месец трябва да започнат преговорите по него.

Добрев заяви, че нашата страна ще настоява за „определена гъвкавост“ при новия газов договор.

„Новият договор трябва да има възможност за удължаване при същите условия, ако двете страни писмено се споразумеят за това, и да дава възможност след като изтече този средносрочен договор, ние да търсим други алтернативи“, каза Добрев пред БНТ.

Министърът подчерта важността на местния добив, тъй като преносът на синьо гориво е доста скъпо. Добрев обясни, че местният добив е евтин като разходи за добиването на газа и неговата цена обикновено е около 40 до 50% по-евтина, отколкото цената на вносния газ, без значение колко е цената на вносния газ.

„По-важното в случая с газа е, че ние трябва да концентрираме много усилия в местния добив. Всъщност местния добив е истината, защото каквито и условия да договорим с „Газпром” или друга компания в света, която добива газ, той със сигурност ще бъде много по-скъп отколкото местния добив. Преносът на количество газ на хиляди километри струва много пари“, каза министърът.

Делян Добрев беше категоричен, че е в бъдещи разговори ще се уточнят детайлите по договора, включително базовата цена на газа, първоначалната стойност, от която ще започне да се изчислява цената на синьото гориво и други.

Икономическият министър потвърди, че отстъпката от 11,1% за цената на природния газ от Русия е обвързана с ускоряването на проекта за газопровода Южен Поток.

До 15 ноември страната ни трябва да е готова с документацията за изграждането на проекта. Русия планира да започне строителството през декември, уточни Добрев.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Икономика


Новини
Средно с 2,79% поскъпва токът за битовите абонати докато цената на природния газ и на парното поевтиняват, обявиха от КЕВР.Поскъпването на цената на тока за следващата година за потребителит ...
Новини
Икономическите последствия е пистата, по която ще бягат и ще се състезатават всички политическ партии след кризата с коронавируса. Така проф. Антоанета Христова от Института за изследван ...
Новини
От началото на годината, когато дори не се очакваше да има такава тежка картина в света, започнаха да падат цените на типичните борсови стоки. Това обяви изпълнителният директор на Софийската ст ...
Новини
Сдружението за модерна търговия, в което са най-големите търговски вериги, настоява президентът Румен Радев на наложи вето върху тавана на цените на стоките и услугите. Те разпространиха днес отворе ...
Новини
Да се прекратят промоциите в търговските обекти, защото водят до струпване на много хора. За това настоя Димитър Зоров, председател на Асоциацията на млекопреработвателите в България в сутре ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати