20 Април 2024 г. Събота

Как да укротим свекървището

2012-05-21 11:29:25

Майка му се обажда или, а в още по-лошия случай – и идва непрекъснато и неочаквано? Критикува ли без спир какво/ как ядете, готвите, обличате, чистите? Оплаква ли се на съпруга ви, че сте груба, нетърпелива и се държите с нея без уважение? Опитва ли се да ви манипулира, като ви внушава вина, когато животът на семейството ви не се върти около нея? Чувства ли се задължена да влияе на родителските ви методи само , защото е „бабата"? Поставя ли съпруга ви в позиция да избира между нея и вас?

Ако отговорите на повече от един от тези въпроси е „Да!", то вие си имате работа с класически случай на свекървище. В такива случаи жените от безсилие се оплакват на приятелки, стискат зъби и мълчаливо мразят провидението, прекъсват всяка комуникация с дразнителя... Ала това са все неефективни реакции на проблема, които всъщност не предлагат решение.

Истината е, че трябва да вземете нещата в свои ръце и сами да направлявате живота си. Ето 5 начина да излезете от ролята на жертва на обстоятелствата и майка му и да подобрите положението:

1. Подгответе се стабилно за действие като: четете полезни книги и статии за преодоляване на проблеми със свекървата; посетите приятел терапевт или се запишете в група за подпомагане, за да си осигурите максимална подкрепа от хора, които ви разбират и ще помогнат да повдигнете самочувствието си. Колкото по-информирана сте за варианти на решения на проблема, толкова по самоуверено ще подходите към него. Освен това, когато неувереността ви намалее, вие ще осъзнаете, че мнението на свекърва ви не стои над вашето и вие всъщност не се нуждаете от нейното пълно одобрение.

2. Това ще доведе до промяна на нагласата ви. Вие и свекърва ви сте две зрели жени, поставени на едно ниво, така че не се възприемайте като послушно дете. Тя има силата да ви провокира дотам, докъдето стига властта ѝ над вас. Помислете с какви средства го постига тя и ги елиминирайте.

3. Бъдете непреклонна. Това, че сте снахата и сте по-младата не означава, че трябва да сте плахо същество без нужди, чувства и мнения. По принцип, не винаги е нужно да влизате в тежки конфронтации, за да постигнете своето, но е важно да бъдете твърда, когато ви се отвори възможност. Опитайте да заучите няколко ключови фрази като: „Имаш право на мнение, но това повече няма да се обсъжда." и „Съжалявам, че се разстройваш, но решението ми е окончателно.".

4. Начертайте граници в рамките на разумното. В много ситуации е добре да трупате уважение към себе си като се защитавате сама, а не чакате помощ от съпруга си. В действителност не можете да влияете на поведението на свекърва си, но можете да поставите граници, в които това поведение се отразява на вас, което би помогнало и на вас и на брака ви. Границите са важна съставка от добрите взаимоотношения, но имайте предвид, че можете да поставяте рамки само на неща, които ви засягат пряко. Например: можете да лимитирате колко често да разговаряте със свекър и свекърва си по телефона, но не можете да контролирате разговорите на сина им с тях.

5. Отстоявайте тези граници! За да наложите правилата си е необходимо да промените поведението си така, че да те да останат приложими, независмо как свекърва ви реши да промени (или не) своето поведение. Пример: ако тя продължава да звъни у вас след 10 ч. вечерта, след като любезно сте я помолили да спре, вие просто престанете да ѝ вдигате телефона. Отстоявайте изискванията си тактично и свикнете с факта, че тя ще ви се ядосва и сърди. Само защото тя е бясна или обидена, не означава, че вие сте направили нещо погрешно. Накрая и тя ще промени поведението си в резултат на промяната у вас.

И за финал: вероятно сте чували израза: „Не е важно какво казваш, а как го казваш" – важна максима при общуването с роднини. Да защитавате нуждите си и границите, които сте поставили, не е неуважително, но е съществено да го правите по уважителен начин. Отнасяйте се с родителите на мъжа си, както искате той да се отнася с вашите, а и така ще спечелите и него безрезервно към вашия лагер. Ако не успеете да го постигнете, рискувате да загубите подкрепата на съпруга си и бракът ви да пострада.

източник: tialoto.bg

Последни новини от категория Любопитно


Новини
Снимка visual capitalistКъдето има хора, има и вируси. Някои от тях заразяват малко хора и не предизвикват масова истерия, ала други, като COVID-19, достигат до нивото на пандемия. В модернит ...
Новини
Лонгирбюерн е най-северният град в света, разположен на норвежкия архипелаг Свалбард, само на 650 мили от Северния полюс. Там в продължение на 4 месеца в годината е непрогледен мрак. Градът ...
Новини
40 години по-късно пускат снимките на Георги Иванов с мистични гледки към Земята, съобщава БНТ.На 7 април в 20,45 часа БНТ1 ще излъчи филма "Полет на ръба на безкрая". Филмът п ...
Новини
Присъствието на коледната елха е задължителен елемент от празниците. Но кога и къде бележи началото си тази традиция? Дърветата отдавна са били използвани за украса на домовете. Още древните китайц ...
Новини
През последните 30 хил. години, племето на сентинелите живее щастливо на малкия си остров, напълно здраво, без нужда от допир до външния свят. От много години насам, никой не може да посещава остров ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати