Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Сряда
Дек 19
Начало arrow Любопитно arrow Как да укротим свекървището

Как да укротим свекървището

  Print E-mail
2012-05-21 11:29:25
източник: tialoto.bg

Майка му се обажда или, а в още по-лошия случай – и идва непрекъснато и неочаквано? Критикува ли без спир какво/ как ядете, готвите, обличате, чистите? Оплаква ли се на съпруга ви, че сте груба, нетърпелива и се държите с нея без уважение? Опитва ли се да ви манипулира, като ви внушава вина, когато животът на семейството ви не се върти около нея? Чувства ли се задължена да влияе на родителските ви методи само , защото е „бабата"? Поставя ли съпруга ви в позиция да избира между нея и вас?

Ако отговорите на повече от един от тези въпроси е „Да!", то вие си имате работа с класически случай на свекървище. В такива случаи жените от безсилие се оплакват на приятелки, стискат зъби и мълчаливо мразят провидението, прекъсват всяка комуникация с дразнителя... Ала това са все неефективни реакции на проблема, които всъщност не предлагат решение.

Истината е, че трябва да вземете нещата в свои ръце и сами да направлявате живота си. Ето 5 начина да излезете от ролята на жертва на обстоятелствата и майка му и да подобрите положението:

1. Подгответе се стабилно за действие като: четете полезни книги и статии за преодоляване на проблеми със свекървата; посетите приятел терапевт или се запишете в група за подпомагане, за да си осигурите максимална подкрепа от хора, които ви разбират и ще помогнат да повдигнете самочувствието си. Колкото по-информирана сте за варианти на решения на проблема, толкова по самоуверено ще подходите към него. Освен това, когато неувереността ви намалее, вие ще осъзнаете, че мнението на свекърва ви не стои над вашето и вие всъщност не се нуждаете от нейното пълно одобрение.

2. Това ще доведе до промяна на нагласата ви. Вие и свекърва ви сте две зрели жени, поставени на едно ниво, така че не се възприемайте като послушно дете. Тя има силата да ви провокира дотам, докъдето стига властта ѝ над вас. Помислете с какви средства го постига тя и ги елиминирайте.

3. Бъдете непреклонна. Това, че сте снахата и сте по-младата не означава, че трябва да сте плахо същество без нужди, чувства и мнения. По принцип, не винаги е нужно да влизате в тежки конфронтации, за да постигнете своето, но е важно да бъдете твърда, когато ви се отвори възможност. Опитайте да заучите няколко ключови фрази като: „Имаш право на мнение, но това повече няма да се обсъжда." и „Съжалявам, че се разстройваш, но решението ми е окончателно.".

4. Начертайте граници в рамките на разумното. В много ситуации е добре да трупате уважение към себе си като се защитавате сама, а не чакате помощ от съпруга си. В действителност не можете да влияете на поведението на свекърва си, но можете да поставите граници, в които това поведение се отразява на вас, което би помогнало и на вас и на брака ви. Границите са важна съставка от добрите взаимоотношения, но имайте предвид, че можете да поставяте рамки само на неща, които ви засягат пряко. Например: можете да лимитирате колко често да разговаряте със свекър и свекърва си по телефона, но не можете да контролирате разговорите на сина им с тях.

5. Отстоявайте тези граници! За да наложите правилата си е необходимо да промените поведението си така, че да те да останат приложими, независмо как свекърва ви реши да промени (или не) своето поведение. Пример: ако тя продължава да звъни у вас след 10 ч. вечерта, след като любезно сте я помолили да спре, вие просто престанете да ѝ вдигате телефона. Отстоявайте изискванията си тактично и свикнете с факта, че тя ще ви се ядосва и сърди. Само защото тя е бясна или обидена, не означава, че вие сте направили нещо погрешно. Накрая и тя ще промени поведението си в резултат на промяната у вас.

И за финал: вероятно сте чували израза: „Не е важно какво казваш, а как го казваш" – важна максима при общуването с роднини. Да защитавате нуждите си и границите, които сте поставили, не е неуважително, но е съществено да го правите по уважителен начин. Отнасяйте се с родителите на мъжа си, както искате той да се отнася с вашите, а и така ще спечелите и него безрезервно към вашия лагер. Ако не успеете да го постигнете, рискувате да загубите подкрепата на съпруга си и бракът ви да пострада.

  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория Любопитно
  Новини Присъствието на коледната елха е задължителен елемент от празниците. Но кога и къде бележи началото си тази традиция? Дърветата отдавна са били използвани за украса на домовете. Още древните китайци, ...
  Новини През последните 30 хил. години, племето на сентинелите живее щастливо на малкия си остров, напълно здраво, без нужда от допир до външния свят. От много години насам, никой не може да посещава ...
  Новини На пръв поглед информация като информация. При повторно вглеждане - чиста измислица. Как да се предпазим от сензации, злословия и откровени лъжи в социалните медии? Дойче веле обобщава някои нови ...
  Новини След като разпродаде за 25 минути билетите за концерта си в зала "Арена Армеец" на 16 юни, Слави Трифонов обяви втора дата. Неговите фенове ще могат да го слушат на живо и на 17 юни, разкри ...
  Новини "Пожар, пожар!", викаш пожарникаря, защото той разполага с инструментариум. Така психиатърът д-р Николай Михайлов представи своето виждане за изборния резултат пред БНР."Ако ще пъдят ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Как преценявате Кабинетът Борисов 3?