19 Април 2024 г. Петък

Плевнелиев: Няма промяна за изтеглянето ни от Афганистан

2012-05-21 11:24:35

Няма промяна в плана за изтегляне на българския контингент от Афганистан. Това заяви президентът Росен Плевнелиев след първата сесия на срещата на НАТО в Чикаго.

"Ние сме прозрачен и търсен партньор. Не изненадваме неприятно съюзниците. Напротив те могат да бъдат сигурни, че когато кажем нещо ще го изпълним. Ако искаме да променим стратегията ни първите, които ще разберат ще бъдат не само българските граждани, но и нашите партньори", заяви Плевнелиев, цитиран от "Фокус". 

 

Той бил похвален от президента на САЩ Барак Обама при заснемането на общата снимка.

"Справяте се много добре. Последните данни, които имам са блестящи. Пожелавам ви успех", били думите на домакина на срещата на върха на алианса.

На първата сесия не е обсъждана позицията на Франция за по-ранното си изтегляне от Афганистан. Била е приета декларацията за способностите на НАТО, както и докладът за отбранителните способности на алианса и стратегията до 2020 г.

Иначе в речта си Плевнелиев е подчертал, че е важно да се работи заедно за партньорство с държавите.

"Видяхте колко успешно си партнираме и в Афганистан, и в операциите в Либия, но все пак НАТО и 28-те членки трябва да се фокусират върху собствените си възможности. Именно това е програмата НАТО 2020", обясни Плевнелиев.

На 15-минутна среща с холандския премиер Марк Рюте президентът е обсъдил и присъединяването на България към Шенген.

Той е подчертал, че всички родни институции продължават твърдо с реформите – особено в областта на правосъдието и вътрешните работи. Законът за конфискацията е голяма стъпка в тази посока, допълни президентът.

На срещата на най-високо равнище на НАТО в Чикаго ще бъде приета декларация за способностите на организацията, която ще се превърне в много силно послание за света, че държавите от Алианса са готови да поддържат силен отбранителния съюз независимо от рисковете и последствията от световната финансова криза. 

 Като част от тези способности се очаква да бъде обявено, че системата за противоракетна отбрана е въведена в първа фаза на оперативна готовност. Сред първите пет държави, които ще бъдат обхванати от ПРО. 
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати