29 Март 2024 г. Петък

Ден за изпити и матури: 124 000 българчета се потят по български

2012-05-21 04:56:29

За първи път държавният зрелостен изпит по български език и литература след 12-и клас и националното външно оценяване по предмета в седми клас са в един ден.

От 8.00 ч. днес близо 65 000 зрелостника ще се яват на матурата по български език за 12-и клас, а от 10.00 ч. стартира националното външно оценяване по предмета за седми клас.

Създаването на изпитния вариант за матурата е започнало още в 4.15 ч. тази сутрин в Министерството на образованието, като целта е да се гарантира, че няма да изтече информация от матурите, както това стана през 2010 г.

Тестът за матурата по БЕЛ за 12-и клас ще включва 40 задачи с избираем и със свободен отговор, групирани в осем сегмента, и една задача за създаването на есе или интерпретативно съчинение върху фрагмент от изучавана в училище творба.

Всеки от осемте сегмента от теста ще се тегли от подготвени пет варианта на съответния сегмент, а последната - 41-ва задача, от 30 възможни теми.

Листовете за отговори на всички държавни зрелостни изпити ще се проверяват електронно с четец, което премахва възможността за грешки, посочиха от МОМН.

Матурите продължават по четири астрономически часа, а за учениците със специални образователни потребности времето се удължава с още два часа.

Точно в 9.00 часа пък в образователното министерство започва тегленето на изпитния вариант за националното външно оценяване по български език и литература в края на седми клас. Външното оценяване ще става от два модула.

Първият от тях е задължителен за всички около 59 000 седмокласници в страната и в него ще има 25 тестови задачи, които трябва да се решат за 60 минути. Максималните точки за този модул са 60.

Вторият модул от изпита по БЕЛ ще продължи 90 минути и за тях учениците трябва да напишат преразказ.

Максималните точки за този модул са 35. Той трябва да се напише от всички седмокласници, които искат да постигнат по-висок успех, за да кандидатстват в най-престижните езикови и профилирани гимназии в страната.

С първия модул също може да се кандидатства в тях, но седмокласниците ще имат по-нисък успех на изпитите. 

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати