29 Март 2024 г. Петък

ПРО-то на НАТО вече ни пази

2012-05-21 04:52:53

Цялата територия на България е покрита от първата фаза на противоракетната отбрана (ПРО) на НАТО, заяви министърът на външните работи Николай Младенов.

Държавните и правителствени ръководители на страните от НАТО обявиха на срещата си в Чикаго тази нощ българско време създаването на първата фаза на системата за противоракетна отбрана на алианса, съобщиха световните агенции.

"Политическите решения, които бяха взети преди две години в Лисабон, вече са операционализирани в реални измерения. На този първи етап страните, които участват в рамките на европейския континент са Турция, Румъния, Италия, Испания, Полша, които със своите способности и със своите територии позволяват реално цялата територия на България да бъде защитена от нова заплаха, която може да се появи от регионите на нестабилност”, обясни българският външен министър, цитиран от "Фокус".

Това е първият от четирите етапа, които трябва да доведат допълното разработване на отбранителната система, основана на американска технология, към 2018-2020 година, отбелязва Франс прес.

"Ние наричаме това междинна система, която ще ни позволи да се защитаваме от заплахи, идващи зад пределите на евроатлантическата зона", заяви генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен след първото работно заседание на 28-те.

Противоракетният щит ще бъде командван от база в Рамщайн, Германия и ще се състои от свръхмощен радар, разположен в Турция, ракети Ес Ем -3 на фрегати "Иджис" в Средиземно море и прехващачи, разположени в Полша и Румъния.

 

"За нас е важно НАТО да държи отворени вратите за бъдещо разширяване”, обяви президентът Росен Плевнелиев след първата сесия на срещата на върха на алианса в Чикаго.

Държавният глава на България беше категоричен, че страната ни категорично подкрепя инициативата и ще работи за нейното окончателно финализиране на територията на всички държави, участващи в програмата.

Росен Плевнелиев заяви, че в първата сесия на срещата на НАТО не е обсъждана позицията на Франция за по-ранното си изтегляне от Афганистан. Българският президент беше категоричен,  че няма промяна в плана за изтегляне на българския контингент.

"Нашата позиция е много ясно комуникирана по всички нива. Ние сме прозрачен и търсен партньор. Ние не изненадваме неприятно нашите съюзници, напротив те могат да знаят и да бъдат сигурни, че когато кажем нещо ще го изпълним”, заяви Плевнелиев.

На срещата стана ясно още, че НАТО не възнамерява да се намесва в Сирия, за да сложи край на насилието. По думите на Андерс Фог Расмусен алиансът осъжда репресиите на режима срещу населението.

Според него най-добрият начин за намиране на изход от сирийската криза е планът на специалния пратеник на ООН и Арабската лига Кофи Анан, предвиждащ прекратяване на огъня. 

"Ние решително осъждаме поведението на сирийските сили за сигурност и репресиите срещу населението и призоваваме сирийските ръководители да се съобразят със законните искания на сирийския народ", добави Расмусен.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати