24 Април 2024 г. Сряда

Готов съм да работя с Първанов, промълви Станишев

2012-05-20 12:29:16

първото си слово пред конгреса на БСП, преизбраният за червен лидер Сергей Станишев обяви, че е готов да работи с основния си опонент Георги Първанов.

По думите му, разделителната линия в партията, станала факт през последните месеци, трябва да се лекува. 

"Ние сме идейна партия, която винаги се консолидира, на първо място, около политиката и общата кауза - да променим България, да спечелим доверието на хората с много ясна и категорична алтернатива", припомни думите си от вчера Станишев.

Той не отрече, че е очаквал самоотвода на Георги Първанов, защото номинациите от общинските конференции са били достатъчно категорични в своята воля, показали са очакванията на редовитесоциалисти.

 

"Остава въпросът за какво ни беше необходимо това, то създаде напрежение", попита Сергей Станишев.

"Като председател на НС на БСП винаги съм бил готов да работя и ще работя с всеки един от партията, който искрено желае да преборим ГЕРБ", коментира соцлидерът.

"Не се чувствам като тапа за шампанско, а партията не е бутилка - това беше отговорът на Сергей Станишев на обвинението към него на Първанов, че "запушва БСП".

По думите му ГЕРБ са много силно мотивирана групировка, която иска да остане на власт и да я употребява.

 

"ГЕРБ създава чудовище, в което хората не могат да живеят спокойно, в която няма справедливост и парите и силата са измерител и главният критерий на всичко. Ние, като социалисти, не можем да приемем този модел и ще се опитаме да направим крачка отвъд този модел. Имаме действително добра основа и като управленски проекти, и като решенията, които взе Конгресът, особено документа „Съвременната криза и България утре – отговорът на социалистите”. Да се захванем с работа по тези направления и как да ги конкретизираме и прецизираме", призова Станишев.

Той отговори дали му "мирише" на предсрочни избори. Според него ползата за управляващите би била по-голяма, защото на редовния вот ще им е по-трудно, тъй като щяло да "лъсне" цялото наследство от управлението на ГЕРБ.

"Само казах, че има такава вероятност и ние трябва да работим като в предизборен режим", уточни той. И припомни, че още от януари предупреждава за подобен сценарий.

"Парите свършиха, фискалният резерв, който беше оставен на правителството ни, е опоскан и сега ще се вземат 2-3 млрд. лв. нови дългове, за да се запушат бюджетни дупки", са аргументите на Сергей Станишев.

Той поздрави новоизбраните членове на Националния съвет, на Общопартийната контролна комисия, на която за председател беше избрана Мая Манолова, за доверието, което получиха от делегатите.

"Моля да се отнесете към това не като трамплин за реализация на лични амбиции, а отново като отговорност. Да бъдеш член на Националния съвет, е отговорност пред 150 000 наши членове. Нека се постараем новият Национален съвет да работи динамично, съдържателно и да не затъва както се случваше преди в дребни игри, сметки, процедури. Хората очакват от нас да правим политика", завърши Станишев.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати