19 Април 2024 г. Петък

"Защитен пръстен" около България заради Гърция

2012-05-20 06:41:52

"Защитен пръстен" трябва да бъде изграден около Румъния, България и Сърбия. Той ще ги предпази от ефектите на евентуалното излизане на Гърция от Еврозоната.

Това заяви главният икономист на Европейската банка за възстановяване и развитие Ерик Берглоф, цитиран от Си Ен Би Си.

Според представители на централни и търговски банки Румъния ще устои на кризата, въпреки значителното присъствие на гръцки банки във финансовия сектор на страната.

Според анализите, има опасения, че гръцките банки, опериращи в региона, няма да са в състояние да финансират своите филиали и някои анализатори изразиха безпокойство относно тегленето на ресурси от тях.

По думите на Берлоф вече действат мерки за справяне с последиците от евентуален деливъридж в банките, въпреки че по въпроса не се говори много.

В същото време водачите на главните гръцки партии и медиите в страната реагираха гневно на предложението, приписвано на канцлера Ангела Меркел да се организира успоредно с парламентарните избори на 17 май в Гърция референдум за оставането или не на страната в еврозоната.

Гръцкият народ не се нуждае от референдум, за да докаже своя избор за еврото, за който вече плати скъпо, приемайки много саможертви, заяви Андонис Самарас, водачът на дясната партия Нова демокрация, която спечели най-много гласове на изборите на 6 май. Идеята на Меркел и то в изборен период е достойна за съжаление и не може да бъде приета, се казва в комюнике на Самарас.

Госпожа Меркел е свикнала да се обръща към политическите лидери на Гърция като че ли се касае до страна под протекторат, заяви Алексис Ципас, лидерът на лявата партия СИРИЗА, която изненада, заемайки второ място на изборите на 6 май, увеличавайки четири пъти подадените за нея гласове в сравнение с изборите през 2009 г. Партията е очакваният победител на повторните избори на 17 юни.

Въпросът в Гърция не е оставането й или не в зоната на еврото, а окончателното излизане от кризата.Организирането на референдум е от компетенцията единствено на гръцкото правителство и парламент, а не на Европейския съюз или на правителствата на други страни - членки, изтъкна водачът на Пасок Евангелос Венизелос.

"Улитматумът на Меркел" - под такова заглавие излиза просоциалистическият всекидневник "Та Неа", а "Бомба Меркел за евро референдум". И двата вестника се обявяват срещу уж германското предложение. Канцеларията на временния премиер Панайотис Пикраменос съобщи, че в разговор с гръцкия президент Каролос Папуляс г-жа Меркел е подхвърлила идеята да се организира заедно с изборите референдум по въпроса дали гръцките граждани желаят или не страната им да остане в еврозоната.

Очевидно е, че този въпрос надхвърля компетенциите на временното правителство, се посочва в официалното комюнике. Информацията бе незабавно опровергана от говорител на германското канцлерство, което не попречи на гневната реакция на Атина.

източник: actualno.com

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати