2 Май 2024 г. Четвъртък

Божидар Димитров: Няма на кого да се извиня!

2010-08-08 22:14:25

„Няма на кого да се извиня. „Шибани” нарекох онази малка група археолози, които останаха анонимни, криейки се като плъхове от публична дискусия”, каза пред „Труд” министър Божидар Димитров.

Той добави, че не може да нарече със същия епитет археолози, които открито застанали с имената си зад критиките.

„Поводът за избухването ми беше това. Вбесяват ме хора, които не смеят да застанат с имената си!”, на свой ред се разлюти Димитров. С тези, които не са избрали анонимността, щял да влезе в научен спор с цялото уважение, което опонентът заслужава.

Министърът без портфейл се изказа доста остро по повод съмненията за автентичността на мощите на Йоан Кръстител. Пред „Дневник”Защо бе, майка му стара, защо толкова злоба, бе. Ей т'ва не мога да си обясня при този шибан народ, при тези шибани колеги. Защо го правят?! Ние, българите, сами ще се изядем наистина!".

Думите на министъра без портфейл предизвикаха основателна негативна реакция в българското общество. По-късно, в опит да се оправдае, Божидар Димитров поясни, че под „шибан” не е имал предвид народа, а група хора, наричащи се археолози.

"Очевидно е, че под "народ" разбирам група хора, в случая, въпросните археолози, а не целия български народ. Думата "шибан" между другото в тълковния речник не е чак толкова обидна дума", каза тогава той.

Ден след изказването на министърът без портфейл един от най-добрите български експерти по тракология – Валерия Фол, каза, че изказването му е твърде неакадемично и когато действащ министър дава такива определения, това звучи като политическа присъда.

Валерия Фол съобщи, че са й звънели по телефона, за да й кажат, че „траките са мутри”, както ги определи Божидар Димитров.

Междувременно пък във Варна държавният глава Георги Първанов отказа коментар и си замълча за „шибания народ” на Божидар Димитров. Журналистката Лора Филева, взела интервюто с Димитров, заяви, че записът с неговото изказване е напълно автентичен.

Младежката организация на БСП от Бургас пък веднага поискаха неговата оставка. Археологът Маргарита Ваклинова призова Божидар Димитров да се извини публично, така както „оскърби цялата колегия, чиито открития той ловко използва в продължение на години”.

Тя бе категорична, че нито на нея, нито на колегите й им е до това да се занимават с нервните изблици на когото и да било.

 

„Не става дума за дива завист нито за шибани археолози, това е един уличен и невъзпитан език. Това е абсолютно недопустимо за човек, който в публичното пространство има име на патриот, всички му се възхищават на предаванията.

Тук нещата опират до друга намеса – намеса в наука, която не е науката на господин Божидар Димитров, това е науката на сериозните хора”, каза Ваклинова.

Председателят на УС на Асоциацията на български археолози и зам.-декан на Историческия факултет на СУ „Св. Климент Охридски” доц. Тотко Стоянов каза, че той и колегите му били сащисани от негативното изказване на министъра.

Стоянов каза, че най-вероятно ще има официално изявление на позицията на българските археолози. Археолозите са очаквали Димитров да им се извини, за това, че ги е квалифицирал като "шибани".

"Ние не можем да приемем подобен тон на държавен човек, на министър, на представител на правителството в каквато и да е ситуация, още повече на човек, който винаги е афиширал, че е историк, професионално свързан с нашите среди", каза Стоянов.

Археологът изрази опасенията си от факта, че подобни обидни квалификации както към народа, така и към колегите му, излагат България като цяло. Това е и причината колегите му да се чувстват "огорчени".

Ученият определя като "прекалено истеризирана" и медийна кампанията по популяризирането на откритието на проф. Казимир Попконстантинов. Той допуска, че тази кампания е свързана с предварително замислени икономически проекти.

"Едно откритие или археологията се употребява в даден момент за пропаганда или други цели", коментира Стоянов.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати