19 Април 2024 г. Петък

ГЕРБ отмени синята зона във Варна заради изборите догодина

2012-05-19 15:38:20
Само четири дни, след като варненската синя зона официално беше въведена в експлоатация, също толкова официално днес тя беше отменена. Решението за това официално съобщи кметът на Варна Кирил Йорданов на спешно свикана пресконференция. На нея присъстваха също областният управител Данчо Симеонов, директорът на управителния съвет на "Паркинги и гаражи-Варна" Мирослав Михов и председателят на общинската комисия по "Финанси и бюджет" Иван Портних.

От думите на Кирил Йорданов стана ясно, че вчера при посещението си във Варна (за среща с премиерите на Турция и Катар в резиденция "Евксиноград") министър-председателят Бойко Борисов е бил запознат с въвеждането на синята зона. "След като изслуша нашите доклади...синя зона няма да има", каза Кирил Йорданов.

Така от думите му стана ясно, че за отмяната на синята зона във Варна е настоял лично премиерът. В сила обаче остават зоните за кратковременно паркиране, където са монтирани автомати за таксуване на престоя.

Според Йорданов с най-голяма тежест сред мотивите за отмяната на зоната е бил този, че моментът на въвеждането й не е бил съобразен "с финансово-икономическата ситуация в страната". По думите му таксите за паркиране в синята зона са щели да натоварят бюджета на всяко семейство и на практика са щели да се отразят като допълнително увеличение на пътния данък и на без друго скъпите горива. Според активисти на ГЕРБ обаче решението на Борисов е еднозначно и категорично, заради съмненията, че въвеждането на синята зона във Варна, само година преди предстоящите парламентарни избори през следващото лятото, може да навреди на партията. Във Варна тя вече загуби сериозна част от влиянието и привържениците си след налагането на кандидатурата на сегашния кмет на града Кирил Йорданов за четвърти мандат на поста, този път като кандидатура на ГЕРБ.

Кой има достъп до личните данни?

Скандал по време на днешната пресконференция предизвика и фактът, че още в първите дни, след въвеждането в действие на зоната на 15 май, освен таксите за преференциално паркиране, от живеещите на територията на синята зона, са събрани и голям обем лични данни както единни граждански номера, копия от лични карти, адресна регистрация, нотариални актове и др. Всички те са били достъпни за собствениците и служителите в командитното дружество "Транспортен център за мобилност" чрез което по думите на Михов общинското "Паркинги и гаражи-Варна" имаше намерение да управлява зоната. Проверка на "Дневник" обаче показа, че "Транспортен център за мобилност" не е подавал документи и не е регистриран като администратор на лични данни. В процес на регистрация е единствено общинската фирма. В същото време съгласно чл.17, ал.3 от Закона за защита на личните данни, администраторът на лични данни, какъвто на практика се явява "Транстпортен център за мобилност", е длъжен да подаде заявление за регистрация още преди започване на работа с данните.

"Ако сте събирали средства и лични данни трябва да ги възстановите на хората!", обърна се кметът на Варна към председателя на УС на "Паркинги и гаражи" Мирослав Михов. Той не можа да отговори и на последвалите въпроси, колко средства и какъв обем лични данни са събрани за четирите дни от т.нар. "пробно функциониране" на синята зона.

Частният "бенефициент".

Както вече стана известно въвеждането на синя зона във Варна стана по най-скандалния начин в сравнение с останалите големи градове в България.
На 3 октомври м.г., в разгара на предизборната кампания за местна власт, градът осъмна залят с бледосини листовки. Те информираха подробно за предстоящо въвеждане на платено паркиране само ден след изборите – на 24 октомври. В брошурата имаше лого, карта на зоната, примерен талон за платен престой, телефони за връзка и дори два адреса в интернет за допълнителна информация.

Заради съмненията, че преждевременното разпространение на новината може да провали кампанията на Кирил Йорданов, щабът му иззе листовките само за няколко часа а сайтовете бяха закрити.

Истинският скандал със зоната обаче стана явен, след разкритията на "Дневник", за старателно подготвяна скрита приватизация на синята зона във Варна, преди още тя да е заработила. В нейния център се оказа командитното публично-частно дружество "Транспортен център за мобилност". В него общинската компания "Паркинги и гаражи" бе влязла като съдружник без решение на ОбС.

Членове на Управителния съвет на "Транспортен център за мобилност" са бившият шеф на "Интернешънъл асет банк – клон Варна" Валентин Василев, бизнесменът Бойко Георгиев и общинският съветник Марио Шиваров, известен с близостта си до областният лидер на ГЕРБ във Варна Павел Димитров. Според дружествения договор, управлението на "Транспортен център за мобилност" е поето от Валентин Василев. Сдружаването обаче се оказа в противоречие със Закона за общинската собственост (ЗОС). Това беше потвърдено и от председателя на Общинския съвет (ОбС) – Варна, Николай Апостолов, който заяви, че "решение за създаването на смесено предприятие, което да е гласувано от съвета няма".

Сметките за евентуалните постъпления от синята зона показаха, че при официално планирани 23 491 места за паркиране в нея, 12 часов работен ден и цената от 1.20 лв. с ДДС за час престой по сметките на "Транспортен център за мобилност" всеки месец са щели да постъпват не по-малко от 6 млн. лв. с ДДС. При това ако заетостта на зоната е само 70%.

Виновният

На днешната пресконференция опитът за приватизация на синята зона не бе коментиран, а цялата вина за пускането й в експлоатация беше хвърлена върху председателя на УС на "Паркинги и гаражи – Варна" Мирослав Михов.

"В канцеларията на ОбС и при мен лично не е входирано по надлежния ред никакво известие за влизане в действие на синята зона", каза председателят на ОбС-Варна Николай Апостолов. Думите му на практика означаваха, че Съветът на директорите на "Паркинги и гаражи – Варна" е взел решение за влизане в действие на зоната без да уведоми за това принципала си.

В края на днешната пресконференция стана ясно още, че следващ старт на синята зона във Варна може да се очаква едва, след като в града бъде реализиран проектът за интегриран градски транспорт, който да улесни трафика на територията му. "Управленската ми позиция е, във Варна синя зона с 24 хил. места да няма", каза Кирил Йорданов.

В близките дни се очаква да излезе и решението на Върховния административен съд по жалбата на варненския кмет срещу Наредбата на ОбС за създаването на синя зона. Жалбата е подадена още през септември м.г. През януари т.г. Варненският административен съд е отменил наредбата, а на 17 април по проблема е заседавал и Върховния административен съд. Срокът, предвиден от закона за вземане на решение, изтече на 17 май.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Варна


Новини
Възстановен е палатковият лагер пред община Варна, съобщи bTV.Първоначално от полицията се опитаха да ги спрат, след което се отдръпнаха.След като в сряда той беше преместен в пешеходн ...
Новини
"Няма доказан случай на коронавирус във Варна към момента!" Така коментира в социалните мрежи кметът на Варна Иван Портних съмненията за заразени от новия вирус в крайморския град.По думит ...
Новини
Спешно събарят незаконни къщи във варненската ромска махала "Максуда". Събарянето е по разпореждане на кмета на Варна Иван Портних. Причината е свличане на земна маса, която е паднала върх ...
Новини
След поредица отлагания, „синята зона“ във Варна най-после ще заработи. Това ще стане официално утре - 11 юли, съобщиха на пресконференция в общината, предаде репортер на Moreto.net.В &b ...
Новини
Планини от боклуци и лоша миризма притесниха жителите на морската столица насред летния сезон. Вече пети ден боклуците в най-големия район във Варна се трупат и не се извозват, съобщи Нова тел ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати