29 Март 2024 г. Петък

Меркел пак се намеси в гръцката вътрешна политика

2012-05-19 15:00:34
Германският канцлер Ангела Меркел нагази дълбоко в гръцките политически води. В телефонен разговор с президента на южната ни съседка Каролос Папуляс Меркел е предложила да бъде проведен референдум за членството на Гърция в еврозоната, предаде АР.

Говорителят на гръцкото правителство Димитрис Циодрас пръв съобщи, че германският канцлер е предложила на президента Папуляс властите в Атина да обмислят провеждането на референдум, който да се състои едновременно с изборите на 17 юни.

Първоначално Берлин отказа коментар, а впоследствие отрече Меркел да е отправяла такова предложение. Информацията обаче предизвика остра реакция в Гърция, а политическите лидери посочиха, че това е поредната “неоправдана външна намеса във вътрешните работи в едно особено чувствително време”.

Циодрас каза, че “очевидно и дума не може да става за провеждането на референдум”, тъй като това е извън компетенциите на преходното гръцко правителство.

Говорител на германския кабинет обаче коментира, че “съобщенията за предполагаемото провеждане на референдум са неточни”. От Берлин също така допълват, че разговорът между Ангела Меркел и Каролос Папуляс е бил конфиденциален.

Лидерът на “Нова демокрация” Андонис Самарас коментира, че предложението на германския канцлер е “най-малкото жалко”. "Гърция не се нуждае от референдум, за да докаже своя избор в полза на еврото, избор, който се защитава с кървави жертви", каза Самарас, който въпреки че спечели изборите на 6 май, не успя да състави коалиционно правителство. "Гръцкият народ заслужава уважението на европейските ни партньори", допълни Самарас.

Лидерът на радикалната лява партия СИРИЗА, сочена за фаворит на следващите избори, Алексис Ципрас, посочи, че “Меркел третира Гърция като протекторат”.

Припомняме, че в началото на годината германското правителство направи още един безпрецедентен опит да се намеси във вътрешната политика на Гърция. През януари Берлин настоя да бъде въведен пряк контрол върху бюджета на Гърция и поиска Атина да се откаже от суверенитета си при вземането на решения за бюджетните разходи и данъчната политика. Това също предизвика силна обществена реакция в Гърция.

Отношенията между Атина и Берлин се изостриха в последните две години и половина заради финансовата криза и германския натиск за орязване на гръцките публични разходи.

Германия е твърд застъпник на изключително непопулярни мерки за икономии, които бяха договорени в замяна на спасително финансиране. Орязването на разходите обаче се посрещна бурно от обществеността, а на изборите на 6 май проевропейските партии, които подкрепят спасителните планове, понесоха тежко поражение.

Политическата криза в Гърция се задълбочи, след като лидерите на парламентарно представените партии не успяха да постигнат компромис и да сформират правителство на националното единство. Това отново възроди опасенията, че страната вероятно ще напусне еврозоната.

Актуалните допитвания ясно показват, че СИРИЗА все повече набира популярност сред гърците и вероятно ще излезе като победител от изборите на 17 юни. Лидерът на крайнолявата партия Алексис Ципрас е категорично против строгите икономии, но подкрепя членството на страната му в еврозоната.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати