27 Април 2024 г. Събота

БСП единствена може да свали днешното управление!*

2012-05-19 14:43:27

БСП днес е единствената политическа сила, която е в състояние да свали от власт днешното арогантно управление, да върне държавата на хората и да поведе България към изход от кризата и модернизация. Това заяви лидерът на БСП Сергей Станишев в политическия си доклад на 48-ия конгрес на партията в НДК. 

Станишев посочи, че конгресът е претоварен с очаквания и българите чакат да видят дали в левицата ще се разединят или ще вдъхнат на симпатизантите си нови сили и надежди. “Нашите съпартийци и симпатизанти наблюдават със затаен дъх дали грозно ще се изпокараме и разединим или ще им вдъхнем надежда и сила. Множеството българи, отчаяни от живота, обезверени от държавата, чакат да видят дали имаме волята да се опълчим на властта, която ги разочарова", каза Станишев.

"През последните седмици и дни ГЕРБ с прякото участие на Бойко Борисов и Цветан Цветанов, шумно се опитват да зададат посоката и тона на нашия Конгрес чрез измислени или раздути скандали. Внимателно се следят действията на нашия форум и от нашите приятели от Европейското социалистическо семейство. И страховете, и надеждите, и дистанцираното любопитство имат почва", заяви той.

В коя посока ще тръгнем, зависи от нас, подчерта Станишев. Трябва най-сетне да осъзнаем каква отговорност е паднала на плещите на всеки един от нас делегатите – пред хората, пред партията, пред България, категоричен е Сергей Станишев.

През последните години, при това провинциално правителство, което възприема Брюксел като началник, а себе си като разпоредител, някак си обществото свикна да се варим в собствения си сос, каза Станишев.

„Ситуацията в България е драматична. Наближава, слава Богу, краят на мандата на ГЕРБ и резултатите от управлението на тази партия вече са налице. Не могат да бъдат скрити. Всеки един от нас може с часове да говори с описания на техните лъжи, провали, полицейщина, некадърност, бруталност и многодруги черти на управлението на ГЕРБ”, каза Станишев.

Криза е, когато съседът ти е безработен, стагнация –Събудете се! Отместете поглед от телевизора, замислете се какво ви се случи днес – събудихте се с хвалбите и лъжите на Борисов, Цветанов и Дянков по всички канали, изтръпнахте от сметката за ток, която получихте. Ако още имате работа, разбрахте, че заплатата или ще закъснее, или е намалена, защото държавата не е платила на фирмата за свършена работа, затова пък всички са луднали, защото НАП отново прави проверка. Българи, искате ли това да продължи още четири години”, попита Станишев.

"Днес в България няма демокрация, управлява ни олигархия. Това е антидемократична авторитарна власт, която управлява страната без демократични средства. Нашият премиер е и главен строител на Републиката. Той вече дава оценки на повечето партии, а заедно с Цветан Цветанов моделират политическото пространство. Българският преход има много недъзи и дефекти, но има едно постижение – гражданите да гласуват свободно. Точно това завоевание е на път да бъде ликвидирано”, каза Станишев.

По думите му това управление преследва целите си на всяка цена. ГЕРБ са като скакалци - откъдето минат, трева не никне, посочи Станишев.

“Ако победим Борисов, побеждаваме ГЕРБ, но това е илюзия. Управляващите са много обединени от силен мотив – властта и икономическия интерес”, заяви лидерът на БСП 

„Който подценява монолитността на ГЕРБ, греши. Последните избори не бяха спечелени от харизмата на Борисов, а от организираната полицейска машина на Цветанов”, каза Станишев.

Диалогът с ГЕРБ би бил фалшив, защото те търсят съгласие само когато са слаби и никога в друг случай. И е добре да го помним. Сближаването с тази партия ще бъде краят на БСП, защото манталитетът на ГЕРБ е заразен. С всеки компромис неволно ще се превърнем в част от тяхното статукво, каза Станишев.

Той посочи условията за това БСП да спечели изборите.  “Първо, воля за победа и единство на партията, второ, платформа за радикален завой в политиката, трето, екип и организация, четвърто – адекватна коалиционна политика. Пето – ясни и изпълними предизборни ангажименти. Шесто – честни избори”, каза Станишев.

БСП няма да се откаже от досегашните си коалиционни партньори, заяви още лидерът на социалистите.

Като потенциални гласоподаватели за "червената идея" Сергей Станишев посочи и тези, които искат реална промяна в обществото и се оглеждат за нейния носител. Най-важната задача е подмладяване на партията, е директивата на лидера на БСП.

Станишев коментира още, че не само България, а и Европа е на кръстопът и икономическата криза има и политически измерения. 

Тя поставя на изпитание общественото и държавното устройство, заплашва устойчивостта на международните и национални институции, отбеляза той.

„Като реакция на неспособността на международните институции и на националните правителства да посочат справедлив път за изход от кризата, сред хората нараства неподправен гняв, като гъби никнат радикални, популистки и дори неофашистки политически движения. Традиционни идеологии губят идентичност и доверие. Под пряка заплаха е социалният характер на ЕС”, каза Станишев.

“Макар и слабо вероятен възможен е и разпад на еврозоната. Краят на кризата не се вижда, може би не сме видели най-лошото”, смята лидерът на БСП.

Ясно е, че нито България, нито коя да е отделна страна е способна да се справи с тази криза, заяви още Сергей Станишев. 

Според него политиката на консерваторите в Европа се отхвърля от хората. Нужни са солидарни усилия, нови решения, тъй като прилагането на досегашните решения утежни болестта, е мнението на лидера на БСП. Според него е нужна промяна на политиката.

Около 600 от общо над 800 делегати присъстваха при откриването на 48-ия конгрес на БСП в НДК в София. 

Социалистите се отказаха от точката в дневния ред, която предвиждаше промени в устава на БСП. Такова е и становището на Националния съвет. Аргументите - важните текстове, свързани с мандатност и несъвместимост на ръководни постове в партията са започнали да се прилагат от тази отчетно-изборна кампания и не са "изпробвани" в практиката досега.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати