24 Април 2024 г. Сряда

ГЕРБ за случая в Сливен: Не сме си позволили такава наглост; БСП: Цинизмът ви надхвърля всякакви граници

2012-05-18 10:17:58
Депутатите от ГЕРБ изпълниха заръката на вицепремиера и вътрешен министър Цветан Цветанов и внесоха днес проекторешение за временна парламентарна комисия за скандалния запис с активисти на БСП в Сливен. От БСП ги обвиниха в двоен аршин и обявиха, че цинизмът на управляващата партия надхвърля всякакви граници.

Комисията трябва да изясни фактите и обстоятелствата покрай записа на разговор между председателя на БСП в Сливен Мартин Славов и Галин Кънчев, бизнесмен и общински съветник, а на последните избори неуспял кандидат-кмет, издигнат от коалиция.

Целта е Мартин Славов да бъде убеден да се откаже от кметската надпревара през есента на 2011 г. от името на БСП, за да може Галин Кънчев да бъде издигнат от името на партията. Славов си обявява цената - 100 000 лева. След което започва обсъждане откъде ще бъдат взети парите, кой и как ще бъде уговарян в партийната организация на БСП в града.

Тези, които са правили манипулации и са фалшифицирали изборите, трябва да носят отговорност, аргументира се зам.-председателят на групата на ГЕРБ Искра Фидосова. По думите й сливенският случай е позор за всеки български парламент и злепоставя всеки депутат. Затова трябва да бъде разследван и проверен от българския парламент, смята Фидосова.

Тя призова колегите си от БСП за честни и почтени избори. "На това стават свидетели всички европейски медии, какво ще обясняваме пред ОССЕ, ПАСЕ, ЕК", попита Фидосова. Според нея няма проблем в закона, а с организирането и купуването на гласове.

Фидосова обяви, че ГЕРБ ще предложи законови промени, за да се даде възможност специални разузнавателни средства да бъдат използвани, когато става въпрос за организиране на купуването на гласове и манипулирането на изборните резултати.

"Нашата парламентарна група не си е позволила такава наглост, никъде нашата партия не купува гласове, няма да организира подобно нещо, не ни е хрумнало дори", декларира Фидосова. И призова депутатите да бъдат пример за изключително морални качества, да спазват феърплей.

След нея зам.-председателят на групата на БСП Михаил Миков обяви, че парламентарната група на левицата се разграничава от поведението на Мартин Славов. Миков напомни, че въпреки разговор на Славов, местната структура е избрала друг кандидат за кмет, който и спечели изборите в Сливен.

Бихме могли да приемем всякакви решения, които да направят изборите в България честни, но цинизмът на управляващата партия надхвърля всякакви граници, заяви Миков. По думите му ГЕРБ е първата партия, чийто представител е осъден за купуване на гласове преди няколко години, но днес е кметски наместник в същото село, в което са се купували гласове.

Миков напомни и за записите на разговори между премиера Бойко Борисов и шефа на митниците Ваньо Танов. "Тогава ГЕРБ си завря главата в пясъка и замълча. Откъде-накъде имате право днес да поучавате и да търсите сметка?"Може да бъдеш морален, когато мериш с еднакъв аршин и когато ти си морален". 

"Бихме повярвали на ГЕРБ, ако тя не издигна за кмет на Пловдив човека, който пряко инструктираше как да се купуват гласове в "Столипоново", ако министърът на вътрешните работи със законови средства беше предприел действия за търсене на наказателна отговорност за случая в Сливен, а не да дава пресконференции в столичен вестник, синът на чийто главен редактор е общински съветник от ГЕРБ", каза още Миков.

"Българските граждани няма да повярват на тези крокодилски сълзи за демокрацията в България", заяви той. Според Миков тревогата на ГЕРБ е свързана с предстоящия 48-ми Конгрес на БСП. "Тълкуването на един такъв скандал като сливенския случай, трябва да бъде разшумян и превърнат в основна тема на конгреса на българските социалисти, но тези повече от 800 делегати, които утре се събират в НДК, няма да обърнат особено внимание на вашите опити за разбиване на авторитета на БСП", декларира депутатът.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати