25 Април 2024 г. Четвъртък

Министерството на финансите вероятно ще се откаже от данъчната амнистия

2012-05-18 08:39:09
Министерството на финансите може да се откаже от публично представената си идея за лихвена амнистия върху просрочените задължения за данъци и осигуровки.

Идеята беше тя да трае три месеца и да влезе в сила през лятото.  

В Народното събрание не са внесени закони или пък поправки в действаща нормативна уредба. Това означава, че ако влизат в сила, то ще е със закъснение от първоначалните планове, съобщава "Капитал daily".

В различните варианти идеята предвиждаше лихвена амнистия да има само за просрочените осигурителни задължения, или общо за всички данъци и осигуровки, които не са били платени в срок. Правителството очакваше така да събере приходи в размер на десетки милиони левове, а идеята бе подкрепена от бизнес организациите, но независимите икономисти се разделиха в мненията си.

Експерти смятат и че така ще се даде тласък на икономиката, защото фирмите ще бъдат освободени от задължения и така ще увеличат средствата, с които разполагат.

Други обаче обявиха, че това би било държавна помощ, която изкривява пазара и стимулира недобросъвестното поведение. Те посочват и риска от срив в приходите в първия момент.

Сигурно засега обаче остава намерението на управляващите да променят начина за плащане на данъчни и осигурителни задължения. В момента фирмите и гражданите трябва да внасят задълженията си към държавата с няколко отделни платежни нареждания. Причината е, че за всеки дължим данък или осигуровка има отделен код на банковата сметка и за него се попълва отделен платежен документ. Това обаче изисква допълнителни средства и време на бизнеса.

При новия режим всички задължения ще се плащат с едно платежно нареждане, а когато средствата постъпят в Националната агенция за приходите (НАП), специален софтуер ще погасява в хронологичен ред задълженията от най-старите към последните възникнали.

Експертите смятат, че това лесно може да се въведе, а според източници в Министерството на финансите, това ще стане през есента, когато се глъсуват промените в данъчните закони, валидни за 2013 г. 

Според източниците на "Капитал Daily" месеците до края на годината са достатъчни, за да може софтуерът да се пренастрои към единните платежни нареждания и погасяване на задълженията в хронологичен ред.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Бизнес


Новини
68% от българите биха се притеснявали да посещават места, където има много хора срещу 28%, които нямат притеснения за това. 57% биха се притеснявали да отидат на ресторант или ...
Новини
Държавата готви още мерки за подкрепа на икономиката. Това стана ясно коментара пред БиТиВи на министъра на икономиката Емил Караниколов. Първо обаче щяло да се види как вчера оповестените мерки ще ...
Новини
Не би следвало да има криза със стоките от първа необходимост. Това заяви пред Нова телевизия Добрин Иванов, изпълнителен директор на АИКБ. Според него месното производство представлява 20-30% ...
Новини
Дългогодишен опит – гаранция за качество   Белдо Кънстракшънс ЕООД Варна е специализирана компания в хидроизолационни продукти и системи.   Хидроизолация от мазе до покрив &nbs ...
Новини
От днес би трябвало всички шофьори да получават подробни касови бележки на бензиностанциите. Те ще съдържат информация за косвените данъци, платени от търговеца, за продажната стойност и за стойност ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати