19 Април 2024 г. Петък

Развод по италиански

2012-05-18 08:22:58

От края на 2011 година, когато приключваше вторият мандат на президента в периода 2002 - 2012 г. Георги Първанов, голяма част от общественото мнение беше привлечено от въпроса: Какво ще прави Първанов, след като напусне “Дондуков“ 2?

За всички беше очевидно, че той е твърде млад, за да излезе в “пенсия“ и да се оттегли от политиката. И дойде най-логичното предположение – Първанов ще се върне в БСП.

Може би цялата драма щеше да се размине, ако приключването на мандата на Първанов не съвпадаше с 48-ия конгрес на столетницата за избор на ново ръководство.

И се зашушука – ще иска ли Първанов да застане отново начело на БСП? Логичният отговор беше “да“!

Президентът обаче отказваше да коментира, другият в лидерската битка – сегашният председател на партията Сергей Станишев, също мълчеше.

И така, досущ като при разводите на “звездните ни двойки“, всички усетихме бурята, много преди “двете половинки“ да си признаят.

Самият разрив в БСП, който настъпи, след като Първанов си тръгна от “Дондуков“ 2, доста напомни на развод по италиански – шумни скандали, чупене на чинии, размяна на обиди. Пред  цялото семейство – членовете на партията, на парламентарната група и не на последно място – цялото общество.

Двамата напълно отказаха да се срещат и водеха задочен диалог чрез медиите.

На пресконференции ту Първанов заявяваше: “Защо не попитате господин Станишев?“, ту лидерът на БСП проплакваше: “А президентът защо не обясни...?“

И така двамата се нападаха, отговаряха си, караха се, разделяха партията или си подаваха ръка... чрез медиите.

В един момент лидерската битка в столетницата заприлича на грозен развод и силно напомни на раздялата на Вихра и Иван.

В ролята на Ава – детето на двамата телевизионери, влезе самата партия.

И Станишев, и Първанов не пропускаха да разкажат колко много са направили за червеното отроче, а как другият го е изоставил само, голо, босо...

Сърцераздирателната история се допълваше и от други членове на партията, които подобно на приятелите на Вихра и Иван също се изявяваха по медиите и защитаваха единия или другия.

Всеки виждаше опонента си виновен за разлъката.

Сергей Станишев заяви, че Георги Първанов е наложил тона на комуникацията и провеждането й през медиите, защото вместо да дойде на “Позитано“ 20, изпратил писмо до ръководството и тръгнал да обикаля страната.

“Отправи безпрецедентни критики и обвинения“, проплака Станишев.

Първанов пък не пропусна да се оплаче как никой от ръководството на червените не вдигнал телефона да каже: “Ела да изпием по едно кафе“...

Трогателно!

Вече го бяхме гледали – при раздялата на Алисия и Валери Божинов, Вихра и Иван и други знайни и незнайни родни икони, които се появяват само, за да се оплачат.

Е, политически вариант на толкова грозен “развод“ отдавна не бяхме виждали. Хвърлянето на компромати, отправянето на остри забележки и двусмислени намеци за предателство към светостта на брака, пардон БСП, се виждаха всеки ден.

И в цялата тази драма като звук от развален грамофон се чуваха думите на двамата родители, пардон - кандидати за лидерския пост: “Аз искам най-доброто за БСП“.

Дали най-доброто за левицата беше този медиен “развод“ между двете най-силни фигури в партията само година преди парламентарните избори?

Дали БСП ще успее да стегне редиците до лятото на 2013 година? Дали няма да видим повторение на драмата със СДС при завръщането на президента Петър Стоянов?

Конгресът и по-късно парламентарният вот ще покажат...

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати