18 Април 2024 г. Четвъртък

Масовите арести и евродокладът – просто съвпадение

2012-05-18 08:20:48

Масовите арести на знакови фигури напоследък не са свързани с предстоящия мониторингов доклад на Европейската комисия за това как се справяме с борбата с организираната престъпност, с корупцията по високите етажи на властта. 

Това заяви пред Нова телевизия градският прокурор на София Николай Кокинов. Според него това било „съвпадение във времето“. Той каза, че залогът от доклада е огромен и изрази надежда евроекспертите да останат доволни от нас. 

„Когато Европа е доволна от нас, участваме в различните й фондове, в различните й проекти, влизат пари в България, разкриват се работни места, хората си пълнят хладилниците, образно казано и простичко казано“, обясни Кокинов. 

По повод случая с осуетеното покушение срещу български бизнесмен, който е трябвало да бъде убит от ливанец, а поръчителят се оказа, че е сърбин, а не черногорец, както МВР съобщи, Кокинов отказа да коментира откъде се е получило разминаването в информацията.  

„Зная само, че когато прокуратурата излезе с изявление, то беше базирано на база на това, което се съдържа в кориците на разследването“, отсече прокурорът.

„Имаме задържан един поръчител. Извършителят, както разбрахте, се е предал доброволно. Имаме оръжие огнестрелно – пистолет със заглушител, имаме снимки на жертвата, имаме много доказателства, които смятам, че ще доведат до осъдителна присъда в този казус“, отсече прокурорът. 

Той не потвърди появилата се информация, че ливанецът е бил помилван. „Зная само, че е бил в затвора и е в процес на придобиване на статут на пребиваващ чужденец у нас“, каза Кокинов. 

Николай Кокинов се обяви за законодателни промени, за да се избегнат случаи като този с Братя Галеви. 446 престъпници, които е трябвало да бъдат по затворите, са избягали и са на свобода. Той обаче отказа да бъде конкретен кой е виновен за бягството на дупнишките бизнесмени. 

“Трудно ми е да кажа защо Братя Галеви са на свобода, тъй като не са ми казали къде се намират в момента. Те се укриват от правосъдието, тъй като имат да изтърпяват 4 и 5-годишни присъди”, каза още обвинителят. 

„Искам и хората да разберат, че когато третата инстанция – Върховният съд, се произнася, когато приключи съдебното заседание, съдът се оттегля и произнася присъдата си може би след месец, не в деня на съдебното заседание. Поради тази причина нито прокурорът, който се е явил на третата инстанция, нито адвокатите са можели да знаят каква ще бъде присъдата. Лицето не би могло да бъде, говоря хипотетично, ако едно лице е подсъдим, не би могло да бъде задържано, без да се знае дали присъдата ще бъде осъдителна“, заяви още Кокинов. 

По повод ареста на Евелин Банев–Брендо, градският прокурор  заяви, че доказателствата срещу него са изключително сериозни. На базата на тях ще се иска постоянен арест за Брендо. 

„Евелин Банев е подсъдим по едно дело за пране на пари, което се намира в Софийския градски съд, което може би от около година - година и половина е в съдебна фаза. Този човек е без мярка за неотклонение...
Предвид факта, че са изтекли максимално допустимите срокове, в които той е бил задържан някога. Междувременно при нас постъпи информация от МВР, че той се кани да избяга, образно казано, по примера на братя Галеви, така да се каже. Съответно ние облякохме тази информация с доказателства, които сме представили на Софийския градски съд“, обясни Кокинов как се е стигнало до задържането на Брендо. И да, и не. Нека да не гадаем“.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати