28 Март 2024 г. Четвъртък

Софиянци дишат най-мръсния столичен въздух в Европа

2012-05-18 05:10:40

Софиянци дишат най-мръсния столичен въздух в цяла Европа, съобщава "Дума", цитирайки изследване на центъра за устойчиви политики "Екополис".

Проучването показва, че 176 дни годишно в столицата равнището на твърдите частици във въздуха е над нормата. 
Според програмата за развитие на ООН нашият въздух е най-мръсният в цяла Европа. В световен мащаб страната ни е на трето място по смъртност, причинена от замърсената атмосфера. Причините най-често са фините прахови частици.

"Монитор"Пием чай с пестициди". Германия ни връща билките, след като стоката е натъпкана с никотин, суши се в тютюневи складове.

Основна причина за замърсяването се явява масовото безконтролно пръскане от въздуха на земеделската продукцията, предназначено за борба с вредителите. И докато билките, предвидени за износ, минават щателни проверки в Европейския съюз, у нас никой не спира третираните растения да излязат на пазара.

В центъра на вниманието на всички печатни издания днес е визитата на министър-председателя на Катар в България. "Сега"информира, че "Катар депозира 200 млн. долара в БНБ за инвестиции". Парите ще са отворени за инвестиции в селското стопанство, туризма, здравеопазването,  обяви премиерът шейх Хамад бин Джасим Ал-Тани.

"Ние получаваме дневно по стотина предложения за инвестиции в различни краища на света. 99% от тях биват отсявани още на първия етап. Но аз се убедих, че България има реални възможности за инвестиции, правителство, което е отговорно и сериозно", заяви гостът. Днес към компанията на двамата премиери ще се присъедини и колегата им от Турция, конкретизира "Сега".

В Евксиноград те ще се обсъдят три основни теми - енергийното сътрудничество между България и Турция, регионалното сътрудничество в областта на инфраструктурата (проекта за път Истанбул-Свиленград-Русе) и обстановката в Сирия.

"ГЕРБ И БСП купиха циганите на изборите в Кюстендил", твърди на първа страница "Атака". От 20 до 50 лв. са плащали двете партии за глас в ромския квартал "Изток", заявяват от партията на Волен Сидеров. Общинската избирателна комисия твърди обаче, че няма нарушения на изборния процес.

Водещото заглавие на "Труд"До 1000 лв. глоба за пушене на мач""">На вътрешните си страници "Труд"Край на вечните дипломати"Имаме хора, които в продължение на 7-8 години, а понякога и повече, заемат един и същи пост зад граница."

След тримесечни протести работниците от ОЦК в Кърджали са обезверени и на ръба на отчаянието, пише "24 часа". Предприятието, което десетки години бе едно от най-богатите в Южна България, в момента е доведено "до просешка тояга" и е затънало в дългове от над 300 млн. лв. Металурзите не вярват вече, че ще се намери изход. 
Сега в комбината работят около 30-на души, които поддържат пещите. Ако се преустанови работата на тези пещи, металът в тях ще се втвърди и след това единственото, което може да се направи, е съоръженията да бъдат взривени.

Пред "24 часа"Токът от VII блок на "Козлодуй" ще е по-евтин от този в "Белене". Новият блок може да е готов най-рано след 9 години. Безусловен приоритет са ядрената и радиационната безопасност на централата", уточни депутатът. 

Темата на "24 часа" проследява в хронология и с ретроспекции"случая" Евелин Банев-Брендо, свален от самолет за Испания в края на април, преди да бъде арестуван край Созопол. Брендо е обвинен в трафик на тонове кокаин от Латинска Америка към Европа и в "легализиране и изпиране" на милиони евро от сделки с наркотици.

"Скандален прокурор беше повишен", пише "Труд". Зам.-градският прокурор на София Роман Василев е повишен вчера от ВСС в ранг на върховен магистрат. За поведението си при ареста на бившия военен министър Николай Цонев, Василев бе наказан с порицание.

"Кога точно Първанов загуби левицата", пита Ясен Бориславов в своя анализ за "Сега". През последните месеци той демонстрира поведение, което някой ден може да се нарича "първаноично". Той продължи да тича и след края на мандата, въпреки че под краката му нямаше земя.

В неделя се очаква окончателната развръзка на най-пикантната политическа интрига от началото на годината - 48 конгрес на БСП. Шансовете на Първанов да надделее изглеждат меко казано минимални. Ясно е, че бившият първи ще загуби.

"24 часа" публикува коментарите на няколко социолози за предстоящия партиен конгрес на БСП. Прогнозата им е, че победата ще е за Станишев и партията би имала шанс за по-голяма подкрепа на следващите избори, ако Първанов не пречи.

"Не партията е длъжна на лидерите, тях ги има заради нея", казва за "Дума" Евгений Узунов, организационен секретар на партията. "Важната задача на конгреса е да посочи пътя към победата на изборите, чертаенето на черни сценарии обслужва ГЕРБ", смята секретарят по организационните въпроси на НС на БСП.

От "Капитал Daily"Какво я чака БСП след конгреса?". Изборът на Сергей Станишев изглежда предизвестен. В залата вероятно ще се чуят и призиви Станишев и Първанов да се оттеглят насаме, за да се разберат, предполагат от вестника.

За "Преса"Самоубийството на СДС може да реши много повече проблеми, отколкото създаде."В интервю за "Телеграф" зам.-председателят на СДС Румен Христов изказва становището си, че без Костов СДС ще спечели повече гласове, "защото целта е не само да влезем в парламента, но и да участваме в управлението".

"Над 120 000 ученици ще проверяват знанията си по български на 21 май", уточнява "Сега". За първи път изпитите са 2 в 1 - матури за зрелостниците и тестове за седмокласници в един ден. Матурата по български език и литература ще започне в 8.00 часа. Тестът е от общо 40 въпроса, като последната - 41 - задача е съставяне на текст по откъс от произведение. Целият тест ще бъде сглобен в 4.00 часа преди началото на изпита. Това ще стане в сградата на МОМН в присъствието на журналисти.

На изпита ще се пише с черен химикал. Продължителността на изпита е 4 астрономически часа, но учениците нямат право да напускат залата през първия час след началото.

В 10 часа започва изпитът по БЕЛ за седмокласниците. Първата част е задължителна за всички 58 062 ученици. Втората част от модула няма да се решава от целия випуск, а само от желаещите да кандидатстват в езикови, математически или професионални паралелки и училища.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория София


Новини
Третият лъч на метрото се очаква да тръгне на 26 август, разкри столичният кмет Йорданка Фандъкова пред журналисти, след като инспектира столичната 51 детска градина "Щурче".В м ...
Новини
От МВР не отчитат засилено движение по пропускателните пунктове в неделния ден, който е първия ден на Възкресение Христово, информира БНР. Мнозина столичани напуснаха София преди празни ...
Новини
172 снегорина са на терен в София, съобщава БНР.Те обработват улици и булеварди, по които се движи градският транспорт, както и основни улици в кварталите, стръмни участъци и общински пътища.За ...
Новини
За три дни заразените с коронавирус в света са скочили до над 300 000. У нас за миналото денонощие има общо 29 нови случая. Това обяви шефът на оперативния щаб генерал Венцислав Мутафчийски.171 стана ...
Новини
Специализирана акция се провежда в столичния квартал "Факултета". Тя е започнала около 19.30 часа, съобщи "Нова телевизия".Операцията е насочена срещу разпространен ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати