25 Април 2024 г. Четвъртък

Катарската визита у нас: Много разбирателство и малко конкретика

2012-05-17 18:56:33

Шест меморандума за разбирателство и общо осем документи подписаха българското правителство и катарската делегация, която е на посещение у нас.

Шестте меморандума очертават по-скоро сфери за сътрудничество и намерения за проучвания в отделни области, отколкото посочват готови инвестиционни проекти.

 

Подписани са спогодби в областта на земеделието, животновъдството и рибарството, здравеопазването, инвестициите в недвижими имоти, минното дело, балнеоложкия туризъм и в птицевъдството.

Тепърва предстои в тези области катарската страна да прави проучвания и оценки за инвестиции.

Най-важният документ, подписан днес, бе Рамковото споразумение за инвестиции между България и Катар.

То беше парафирано от премиера Бойко Борисов и катарския министър-председател и министър на външните работи шейх Хамад бин Джасим бин Джабр Ал Тани.

В първия етап на изпълнението му са предвидени инвестиции от страна на Катар в размер на 100 млн. евро. Ако първият период е успешен, може да последват и още катарски вложения у нас.

Тепърва обаче ще се търсят инвестиционни проекти, които представляват интерес за Катар. Все още няма избрани конкретни сфери, където ще бъдат вложени парите.

100 млн. евро е максималният размер на катарската инвестиция у нас, поне за първия етап. Възможно е вложенията да бъдат по-малко, ако не се намерят достатъчно атрактивни проекти.

На брифинга след срещата между премиера Борисов и катарския му колега стана ясно, че арабската страна е вложила 200 млн. долара в БНБ като доказателство за сериозното си отношение към проектите със страната ни.

До един месец ще бъде разработен график за работа по всички спогодби.

Борисов обясни, че го ”било много яд за дъжда”, които се изсипа над София, защото България е известна със своите природни красоти.

”В арабския свят хората се радват, когато вали”, обясни премиерът. Той допълни, че това най-вероятно означава, че на двете страни ще им върви по вода в общите им начинания.

Борисов не пропусна да се пошегува, че катарският премиер Хамад бин Джасим бин Джабр Ал Тани е като нашия финансов министър Симеон Дянков – пари не дава.

Катарският колега на Борисов пък се "оплака”, че откакто е кацнал в България, премиерът не го оставя на мира с исканията си за общи проекти.

”Той знае какво иска. На мен точно това ми харесва”, обясни министър-председателят на Катар.

Борисов допълни, че Катар е една от най-богатите държави, но правителството й никак не раздава пари лесно.

Премиерът изрази надежда, че скоро ще се говори и за други инвестиции – като например летище Балчик.

Като голям успех на правителството премиерът ни отчете катарският интерес към българското животновъдство. Той заяви, че колкото агнета произведем, толкова ще бъдат купени от Катар.

”Осигурили сме им огромен излаз. Да не се оплакват после”, обърна се Борисов към животновъдите.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати