29 Март 2024 г. Петък

Плевнелиев покани у нас американски IT лидери, арестуваха Брендо, Петър Стоянов затрива СДС, за да отстрани Костов...

2012-05-17 04:31:34

Вестниците в четвъртък проследяват визитата на президента Плевнелиев в САЩ, като акцентират върху срещата му с водещи специалисти в IT сектора..

„Президентът Росен Плевнелиев, който е на работно посещение в САЩ, призова лидерите на американската IT индустрия да надграждат върху основата на финансово-икономическата стабилност на България.
На работна закуска в Сиатъл с над 50 представители на компании от сферата на информационните технологии и инфраструктурата, а след това на кръгла маса той определи България като "остров на стабилност във време на криза", съобщи кореспондентът на БТА.
"Растежът не може да се купи, за растежа трябва да се работи и да не се пилеят пари", изтъкна  Плевнелиев и допълни, че  "България е добър вариант за бизнес". Той подкани потенциалните американски партньори "да надграждат върху основата на тази стабилност".
На кръгла маса, посветена информационните технологии, президентът Плевнелиев обсъди с представители на компаниите Гугъл, Фейсбук, Майкрософт, Амазон възможностите за създаването на иновационни екосистеми.
Плевнелиев представи подготвяните промени в Закона за чуждестранните инвестиции, с които ще се  е премахне бюрократичното натоварване и ще се премине към "реално обслужване на едно гише".
Специално внимание ще бъде отделено на стимулите за инвестиции в сектори, които имат пряко  отражение върху стратегията на България за развитие до 2020 г. - това са новите и иновативните технологии, инфраструктурата и оползотворяването на средствата, които България получава от структурните фондове на ЕС, е отбелязал държавният глава..." - пише „Дневник".

В. „Сега" също отделя място на темата:
„Днес президентът Плевнелиев участва в две събития, посветени на България в Сиатъл. На кръглата маса "САЩ и България: Да градиш мостове чрез бизнес" от американска страна на форума присъстваха около 40 представители на бизнеса в областта на информационните технологии, инфраструктурата, бизнес-развитието и др., предаде пратеничката на "Фокус".
На кръглата маса присъстваха българският посланик в САЩ Елена Поптодорова и американският посланик Джеймс Уорлик. На форума беше представен 10-минутен филм за България. „Във времена на криза всички в света говорят за растеж, за ограничаване на публичните разходи, но както добре знаете от бизнеса растежът не може да бъде постигнат без тежка работа и структурни реформи. България прави точно това. И затова хората гласуваха за мен. Това са хора, които не смятат, че публичните средства трябва просто да се харчат, те трябва да се инвестират. И то по най-ефективния начин. И вие сте сред хората, които знаят как да работят и да постигат резултати по този начин", каза Плевнелиев.
„Българското правителство имаше достатъчно кураж, за да ограничи публичните разходи, да го направи по интелигентен начин, който дори се подкрепя от обществото. Българските семейства не бяха заразени от лесни кредити и ние сме нация, която определено не страда от купища, купища дългове. Българският държавен дълг в момента е само 16% от БВП и е под контрол. Много специфично за България и много хора го знаят, че само 10 г. ние успяхме да редуцираме държавния дълг от 75% от БВП до 16% от БВП. Колко държави в света са успели да направят такова нещо?", каза президентът.
Законът за инвестициите ще се промени, за да се създаде възможност компаниите, които инвестират в България, да се обслужват на едно гише, каза президентът Росен Плевнелиев
„В момента около 800 компании работят в България, те познават много добре средата, работят успешно. Ние искаме този брой да се умножи", каза Плевнелиев. Той обясни, че промените в Закона за инвестициите са били много интересни за компаниите, които участваха във форума... 
„Всичко, което правим, е много навързано. Ние искаме не просто да умножим американските инвестиции в България, но и те да бъдат насочени в такива перспективни сектори като енергетика, енергийна ефективност, диверсификацията, иновации, индустрии с висока добавена стойност", каза Плевнелиев."

Всекидневниците продължават да следят и разцеплението в СДС по отношение на отказа от Синята коалиция.

В. „24 часа" цитира лидера в оставка Мартин Димитров:
"Виждам план за унищожаването на СДС и този план включваше създаване оттук-нататък на коалиция с НДСВ и ВМРО-НИЕ. Това заяви на брифинг в парламента съпредседателят на ПГ на Синята коалиция Мартин Димитров.
„Подадох си оставката, защото не мога да вляза в такава безпринципна коалиция и да стоя и да казвам колко е хубаво", обясни той.
„НДСВ беше част от Тройната коалиция, спомнете си цялата ни опозиционна роля в този период. Стигна се до това решение, защото навсякъде, където СДС е с ГЕРБ, се гласува срещу Синята коалиция", добави Димитров...
„Около Синята коалиция събрахме доста десни хора. Синята коалиция не се изчерпва по никакъв начин с Иван Костов. Синята коалиция е на младите хора, защото пред тях е бъдещето", заяви лидерът в оставка.
„За първи път усещам, че СДС е пред риска да го няма, да не влезе в следващото Народно събрание и Синята коалиция да я няма и да не влезе в следващия парламент", подчерта Мартин Димитров..."

В. „Дневник" също цитира  лидера на СДС:
"След като ГЕРБ не успяха да разпаднат нашата парламентарна група, въпреки всички обещания и манипулации, които видях през последните години, успяха да пробият Националния съвет на СДС. Това е моята честна оценка и цяла България го видя", каза той...
„Според лидера на СДС в оставка следващият ход бил разбиване на парламентарната група на "Синята коалиция", за да загубят депутатите възможността за изявления от трибуната на Народното събрание и за участия в комисии. Няма да допусна това да се случи, зарече се той.
Според Мартин Димитров срещу "Синята коалиция" вчера са гласували местните структури на СДС, които по региони управляват с ГЕРБ. Структурите, които печелят кметове и общински съветници, желаеха да продължим "Синята коалиция", каза той. Против решението вчера се обявиха столичната организация, както и структурите на партията в Бургас, Варна и малки населени места...
В отговор на въпрос Мартин Димитров си спомни за разговор, в който Петър Стоянов - бивш лидер на СДС и президент на България, му казал: "Мартине, какво като не влезе СДС, нали и Костов няма да е в българския парламент."
"Целта е да го няма СДС, за да го няма и Костов, но това е твърде комплексирана теза", коментира Димитров. Според него, ако "Синята коалиция" беше продължена, щеше да се превърне в алтернативата за младите хора."

В. „Стандарт" от своя страна прогнозира „листопад" сред управляващите:
„67 депутати от ГЕРБ вероятно ще запазят депутатските си банки в следващия парламент, но за останалите 50 оставането на избираеми места в листите е под въпрос. В средите на управляващите вече върви "първата цедка" за парламентарните избори през лятото на 2013-а, научи "Стандарт" от източници от партийната централа.
Неразбориите в структурата във Варна, а преди това в Благоевград и Хасково, както и провалът на изборите в Кюстендил, дали тласък на контрола в ГЕРБ и Изпълнителната комисия вече е започнала да оглежда депутатите - кой колко работи на жълтите павета и в региона си, активен ли е или само генерира неприятности.
Разбира се, до изборите има достатъчно време депутатите извън полезрението на началниците да "блеснат" и отново да влязат в плановете им за 42-рото Народно събрание. А и в крайна сметка решенията в ГЕРБ никога не са окончателни, докато не се произнесе лидерът Бойко Борисов, напомнят от централата.
Най-пресни са две кадрови промени. Предстои с партийния си пост да се раздели областният координатор в Кюстендил - депутатът Валентин Микев, след като ГЕРБ остана на трето място в частичните избори за общинари. Много било възможно в стола му да седне Вася Пешева, която водеше общинската листа. Втората промяна ще е във Варна. От няколко месеца изпълкомът търси ново име за местен лидер, което да не е обвързано с нито едно от двете лобита в конфликт - на депутатите Павел Димитров (настоящ шеф) и Емил Радев. Най-новата версия е, че централата в София се е спряла на Иван Портних, който оглави бюджетната комисия в местния парламент и управлява голям хотел във Варна. За изборите е сигурно, че депутатската листа на ГЕРБ в морската столица ще бъде основно ремонтирана. В момента управляващите имат 8 от всичките 13 депутати там. Вероятно листата отново ще води вицепремиерът Цветан Цветанов, за да може с авторитета си поне да задържи резултата в раздираната от дрязги партийна структура.
Не се очертават промени при известните имена в ГЕРБ и те ще останат да коват закони. Едно от спорните имена - Лъчезар Иванов, засега запазва мястото си. Сред депутатите, за които се говори, че по различни причини може да се разделят с парламента, са зам.-шефът на групата Тодор Димитров (Разград), Валентин Микев (Кюстендил), Ивелин Николов (Плевен), Павел Димитров (Варна), Фани Христова (Хасково), Иван Петров (Хасково), Христо Христов (Велико Търново)..."

Всекидневниците информират и за ареста на издирвания от Интерпол наркотрафикант Евелин Банев- Брендо.

„Скандалният бизнесмен Евелин Банев-Брендо бе арестуван тази вечер при зрелищна специализирана операция на МВР на пътя от Бургас за Созопол.
Той е задържан, тъй като се издирва с червена бюлетина на Интерпол за трафик на тонове наркотици и пране на милиони евро, научи "24 часа". Полицаите го спипали, докато пътува към своя комплекс Оазис, който е на юг от Лозенец.
Арестът на Брендо е началото на съвместна операция на МВР и чужди служби срещу трафика на наркотици и легализирането на приходите от тази незаконна дейност, уточниха източници на вестника.
За предстоящата акция срещу кокаинови крале намекна преди дни вътрешният министър Цветан Цветанов.
Става дума за нова уличаваща информация срещу Евелин Банев-Брендо. Тя няма връзка с делото срещу него за изпиране на 2 млн. евро, което се гледа в Софийския градски съд.
В този процес соченият за неофициален международен наркобос е подсъдим с още трима души.
Това са Десислава Дишлиева, Моника Добринова и Симо Крайчев." - пише :"24 часа".

„Арестът не е изненадващ, тъй като за него предупреждава жълтата преса от 3-4 дни насам. Според нейните източници Брендо е един от "кокаиновите крале", които споменава пред медиите вътрешният министър Цветан Цветанов. 
Американската служба за борба с наркотрафика (ДЕА) събрала нови доказателства срещу Брендо, съобщиха от ръководството на МВР. Щатските агенти разполагали с информация, че той изпрал 35 млн. долара. Прането извършил чрез дружествата "Хоум фор ю" и "Юрам Инвест холдин Фир". По това обвинение срещу него се води дело в България от 2007 година. Разликата е в сумата на изпраните наркопари. Те са 2 млн. лв според нашите прокурори. По това дело на Брендо му е наложена мярка за неотклонение "парична гаранция" от 20 хил. лв. 
У нас Брендо се прочу преди години главно заради връзките си с покойния Иван Тодоров-Доктора, който стана жертва на уличен разстрел."
Докато беше жив Доктора, разследването срещу Брендо вървеше с пълна пара, защото той носеше стотици тонове документи срещу него в ГДБОП", заяви за "Труд" криминалист участвал в разследването.
След смъртта на Доктора разкритията срещу Брендо зациклиха.
Според прокурори той е построил с наркопари огромни луксозни комплекси по Черноморието. Успял да продаде към 500 апартамента за над 30 млн. лева." - напомня в. „Труд".

„Интерпол търси Брендо в цял свят, а той бил в Созопол" - обобщава в. „Сега".
„Издирваният с червена бюлетина от Интерпол Евелин Банев, по-известен като Брендо, беше арестуван днес в Созопол. Задържането му е част от анонсираната в събота от вътрешния министър Цветан Цветанов акция срещу "кокаиновите крале на прехода". Брендо е заподозрян за това, че е основният перач на пари, които се получават от трафика и реализацията на кокаин.
Банев беше задържан за пране на пари и преди 5 години. Тогава той беше уличен, че през 2006 г. е изпрал около 2 млн. евро. В ареста тогава заедно с Брендо попадна и съпругата му. Малко преди това беше застрелян Константин Дишлиев, близък съратник на Брендо, и собственик на една от първите финансови компании в България, които са отпускали ипотечни кредити, без да са банкови институции.
Подозренията са, че именно чрез влагане във финансови къщи, а след това и в строителство, Банев е организирал прането на приходите от търговията и трафика на кокаин. Това може да се окаже и загатнатата в началото на седмицата операция срещу кокаиновите крале." - се казва в публикацията.

В. „Стандарт" продължава темата за престъпния свят, като  съобщава за ново настъпление на мутрите:
„Мутренските времена се върнаха. Позабравените от зората на демокрацията яки момчета тръгнаха отново да събират борчове с бой. Кошмарното дежавю преживя кюстендилски бизнесмен за неплатена сметка от около 100 лева за GSM. Трима бабаити нахълтали в офиса на "Евростил" ООД и се нахвърлили върху собственика Генчо Данчев.
Жертвата е един от най-големите производители на алуминиева дограма в Югозапада. Нападателите се представили са събирачи на задължения към мобилни оператори, лизингови къщи и банки. Данчев дори нямал време да им поиска легитимация, защото върху него се стоварила канонада от удари.
"Давай парите веднага", крещели мутрите по време на кютека. Дори заплашили, че ще го убият, ако не извади моментално банкнотите. Силовата акция била прекратена от синовете на бизнесмена. За късмет на баща си те се появили навреме в офиса на ул. "Христо Ботев" в града.
Именно те повикали помощ на 112. Ченгетата закопчали на място столичаните Димитър Стефанов (30 г.) и Валентин Валентинов (23 г.), както и авера им от гр. Роман Пламен Банков (34 г.). Проверка показала, че те не са служители на мобилни оператори, нито на финансова институция.
Бандата изнудвала богати фирмаджии с лъжи, че са служители за прибиране на борчове. Вместо трудовите им договори в системата на МВР лъснали крими досиетата им. Оказало се, че единият от бандата дори има ограничителна заповед да напуска страната заради необслужван кредит."

Всекидневниците информират и за тревожно високия брой на загиналите при катастрофи.

„България е на първо място в Европа по загинали след катастрофи. 10 пъти повече българи загиват след сблъсъци по пътищата, отколкото в други страни от ЕС, сочи статистика, представена днес в Сливен от Българската асоциация на застраховани и пострадали при катастрофи.
При 1000 катастрофи в страната ни по пътищата загиват 180 души, докато във Великобритания жертвите са десет пъти по-малко - между 14 и 18. 
Най-честата причина за това е неумението да се оказва първа помощ и скоростта, с която пристигат линейките на Бърза помощ, смята Владимир Тодоров от Българската асоциация на застраховани и пострадали при катастрофи." - пише в. „24 часа".

"Друг тревожен факт е, че най-много деца загиват като пътници в автомобилите. Затова от асоциацията водят сериозна информационна кампания как да се намалят рисковете при пътуване на деца.
Задължително е използването на детските седалки и предпазни колани. От особено значение е и информираността на шофьорите за опасностите, които крие неспазването на правилата за движение по пътищата. Част от дейността на асоциацията, заедно с традиционния й партньор Български червен кръст, е провеждането на обучителни кампании.
На начинаещите шофьори се прожектират стряскащи филми. След гледането на подобни видеоматериали, нарушенията на шофьорите по пътищата намаляват с около 30%." - информира в. „24 часа"

източник: news.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати