20 Април 2024 г. Събота

Сърбин поръчал бизнесмена Божин Божинов

2012-05-16 14:14:03

Сръбски гражданин, а не черногорец, е поръчал на ливанец покушението срещу български бизнесмен, съобщи градският прокурор на София Николай Кокинов. Жертвата е трябвало да бъде роденият през 1976 г. Божин Божинов. 

Информацията на прокуратурата коренно се разминава с изнесената по-рано от вътрешния министър Цветан Цветанов за предотвратеното поръчково убийство след акция на ГДБОП. Задържаните трима арменци пък нямали нищо общо със случая. 

Сърбинът Битики Хаки поръчал на ливанеца Мустафа Исмаил убийството на бизнесмена.

В сръбския гражданин е намерена лична карта с други имена - Хаки Укшини. В момента се установява точната му самоличност. 

До момента се знае, че той е лежал в български затвор и е осъждан за незаконно преминаване на границата, документни престъпления и наркотици.

Сърбинът е бил в затвора с ливанеца Мустафа Исмаил, на когото преди около десет дни предлага да извърши убийството на Божин Божинов. 

Дава му пистолет, обещава му 30 000 лева и му дава снимки за ежедневния маршрут на жертвата.  Ливанецът обаче отишъл в полицията и разказал за схемата.  „В момента той се разпитва от съдия и от евентуален извършител ще стане свидетел по делото“, каза Николай Кокинов.

Така обвинение ще бъде повдиганото само на Хаки – за приготовления за убийство и за притежание на незаконно оръжие. 

„Задържаните арменски граждани, които МВР твърди, че са съпричастни към подготовката на убийството, нямат нищо общо с това“, стана ясно от думите на Кокинов. Оказа се, че тримата арменци са били задържани случайно в заведението, в което е бил задържан и сърбинът. 

Единият от задържаните арменци действително е с червена бюлетина за издирване и спрямо него ще бъдат предприети необходимите действия, за да бъде екстрадиран. 

Кокинов обясни, че в съседно помещение на заведението, където са задържани арменците, са били открити три варела с течност, за които се предполага, че ще се използват за производството на синтетични наркотици. 

Разследващите все още не са наясно какъв е мотивът за мократа поръчка, но предполагат, че това са неуредени сметки. 

Бизнесменът Божин Божинов, който е криминално проявен за измами, научил за готвеното покушение срещу него от разследващите.

Той е едноличен собственик на фирмата „БНБ Консулт”, която се занимава от строителство до таксиметрови услуги и от търговия със селскостопански стоки, до откриване на заведения за обществено хранене. 

Фирмата участва като собственик в "Мегатрон ауто лизинг", която се занимава със заеми срещу залог на коли, автосервиз и други услуги. 

По-рано днес вътрешният министър Цветан Цветанов съобщи, че четирима души – гражданин на Черна гора и трима арменци, са арестувани за подготвяно убийство на български бизнесмен. 
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Крими


Новини
По 5000 евро са предлагани на общински съветници от Созопол, за да гласуват за продажбата на земята край Алепу. Това заяви бившият общински съветник и екс областен управител на ...
Новини
Шефът на Контролния съвет на "Лукойл България" Валентин Златев е призован в прокуратурата като свидетел на 22 юни, съобщи "24 часа".От компанията са заяв ...
Новини
Четирима са задържаните за смъртта на Милен Цветков, коментира пред БНТ журналистът Иво Никодимов.Освен Георги Иванов, синът на депутата от ГЕРБ, в кол ...
Новини
Разследващият журналист Слави Ангелов, главен редактор на в. "168 часа", е бил нападнат и пребит тази вечер пред дома си на столичния булевард "Дон ...
Новини
Прокуратурата ще бди да не се извършват престъпления в условията на извънредно положение. Главният прокурор Иван Гешев увери, че ще се съблюдава дали се спазва карантината, ще с ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати