19 Април 2024 г. Петък

Гърция се връща към изборния цирк и тича към драхмата

2012-05-16 10:37:43
Чуждите вестници коментират обстановката в Гърция, която поема към нови избори след провала на опитите за съставяне на кабинет.

Европа е изправена пред месец на политическа и икономическа бъркотия след провала на 9-дневните разговори за коалиционен гръцки кабинет. Сега европейските политици активно работят по планове за намаляване на последиците от евентуално излизане на Гърция от еврозоната след новите парламентарни избори, на които се очаква радикалната лява партия СИРИЗА, противник на програмите за икономии, да увеличи подкрепата си, пише в. "Гардиън". В друга статия изданието пише, че за Гърция и за еврозоната истинското бедствие ще е отлагане на излизането на Атина от тази обща валутна зона.

Все по-често се говори за излизане на Гърция от еврозоната, но как ще се случи това. Засега никой не знае, защото това ще е безпрецедентна стъпка, пише в. "Дейли телеграф". Няма юридически механизъм за излизане на една страна от еврозоната, откакто беше създадена единната европейска валута. 

Най-вероятният сценарий включва гръцките власти да се договорят за точна дата с останалите страни от еврозоната, с ЕЦБ и с МВФ. Те може да решат да обявят официално излизането от еврозоната след затварянето на борсите, най-вероятно в някой петък вечерта, за да дадат възможност на инвеститорите да преглътнат новината. 

После Гърция най-вероятно ще върне драхмата. Първоначалният курс на новата драхма ще бъде едно към едно към еврото. После пазарите ще започнат да диктуват обменния курс, като се очаква той да падне рязко почти веднага. 

Дългът на Гърция също ще бъде трансформиран в драхми, като това ще бъде предшествано от сложен юридически спор. Парите, дължани от Атина на кредиторите й, и парите, дължани от гръцките банки на ЕЦБ, отново ще станат предмет на предоговаряне и преструктуриране. Цената на излизането на Гърция от еврозоната е непредвидима, но Институтът за международни финанси, който представлява над 450 финансови институции по света, я фиксира на около 1 трилион евро. Тази цена ще се превърне в бреме за цяла Гърция, която ще потъне още по-надълбоко в рецесията.

Излизането на Гърция от еврозоната ще въведе принципа, че с всяка страна може да се случи подобно нещо. Напрежението върху най-задлъжнелите Португалия и Ирландия ще се увеличи. Подобно нещо ще се случи и с Испания и Италия. ЕЦБ и нейните поддръжници, по-специално Германия, ще понесат голям удар.

Гърците трябва да приемат условията на спасителните планове, защото няма друга алтернатива, пише в. "Индипендънт"Оставете гърците да гладуват и те ще се почувстват по-добре".

Гърците се връщат към изборния цирк, пише в. "Фигаро". Това завръщане става във възможно най-лошия момент. Правителството няма достатъчно пари, за да плати заплатите на чиновниците и пенсиите на пенсионерите. Приватизациите са спрени. Рекапитализацията на банките се влачи. Рецесията се задълбочава. Банките не отпускат заеми. Големите вложители изтеглиха парите си. Петдесет процента от младите са безработни. Икономиката рухва. Гърция тича към драхмата, но може би това ще се окаже добро нещо. Гърция се държа като разглезено дете, като крадливо и мегаломанско същество, но сега за нея има едно решение - строга диета, пише изданието, като цитира гръцкия коментатор Каролос Гикас.

Изборите на 6 май може и да бяха катарзис за гърците, но провалът им да съставят правителство подчертава дълбочината на проблемите на Гърция, отбелязва в. "Ню Йорк таймс". Един от тези проблеми например е тегленето на пари от гръцките банки. От края на 2009 г. от банките са изтеглени около 4 милиарда евро на месец, като само през този януари бяха изтеглени 6,5 милиарда евро.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати