28 Март 2024 г. Четвъртък

В Хага започна процесът срещу Касапина от Сребреница

2012-05-16 08:47:23

Трибунала за военните престъпления в бивша Югославия започна първото заседание по процеса срещу генерала от армията на босненските сърби Ратко Младич, който е обвинен в престъпления срещу човечеството. 

Младич е заподозрян в организирането на убийството на над 7 000 мюсюлмани мъже и момчета в Сребреница през 1995 година. Обвинен е и в координирането на обсадата на Сараево, продължила три години и половина, по време на която загинаха над 10 000 души.

Престъпленията, извършени в Сребреница и Сараево, се смятат за най-тежките военни престъпления, извършени в Европа след Втората световна война, пише Би Би Си.

 

Младич нарече повдигнатите му обвинения „ужасяващи“. Трибуналът в Хага прие, че той не се признава за виновен. 

Бившият генерал, който сега е на 69 години, се укриваше от международния съд цели 16 години. Той беше арестуван през май миналата година при операция на сръбските спецслужби и беше предаден на Трибунала в Хага. 

Младич се намира в същия затвор, в който е и бившият му началник – президентът на републиката на босненските сърби Радован Караджич, който беше арестуван през 2008 г. Процесът срещу него все още продължава. 

С цел ускоряване на началото на процеса срещу Младич броят на престъпленията, за които той е обвинен, беше значително намален. Мнозина се опасяват, че генералът, прекарал поне един инсулт, може и да не дочака края на процеса.  От момента на задържането си Младич често се оплаква от различни неразположения.  Той беше откаран в болница през октомври, след като по думите на адвоката му развил пневмония. 

През 2006 г. бившият югославски президент Слободан Милошевич почина в затвора на Трибунала в Хага. 

Очаква се, че за представянето на аргументите на обвинението срещу Младич ще са нужни около 200 часа, ще бъдат разпитани над 400 свидетели. 

По време на досъдебните слушания Младич многократно прекъсваше съдията и отправяше резки реплики. „Целият свят знае кой съм аз! - каза той миналата година, помолен от съдията да се представи. - Аз съм генерал Ратко Младич. Аз защитавах своя народ, своята страна ... в момента защитавам себе си!“Убиец!“.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати