26 Април 2024 г. Петък

Има план за унищожаването на СДС, съжали Мартин Димитров

2012-05-16 08:45:47

Има план за унищожаването на СДС и сините рискуват да не попаднат в следващия парламент.

Това заяви пред медиите в Народното събрание лидерът на СДС в оставка Мартин Димитров, който вчера реши да се оттегли, след катоНационалният съвет на партията не подкрепи споразумението за продължаване на проекта "Синята коалиция" за следващите парламентарни избори. 

Димитров прогнозира, че следващата стъпка на противниците на "Синята коалиция" ще бъде разпадането на парламентарната група, за да изчезнат СДС и коалицията от политическия живот.

"Ще направя всичко възможно подобна идея и инициатива да не се случи на никаква цена", зарече се лидерът в оставка.

"Виждам план за унищожаването на СДС. Този план включваше създаването на коалиция с НДСВ и ВМРО-НИЕ. И тези хора си представяха, че аз ще остана председател и ще легитимирам тази коалиция", мотивира още решението си да се оттегли от лидерския пост в партията.

Той беше категоричен, че всички структури на СДС, които са в коалиция с ГЕРБ, са гласували вчера против "Синята коалиция".

 

"Какъв е пътят на СДС към следващия парламент при това положение?",  друг път не беше представен. За първи път усещам, че СДС е пред риска да го няма в следващото Народно събрание", отсече Димитров.

Съгласно устава на СДС трябва да има избор на временен председател сред членовете на Националния изпълнителен съвет.

"Чувам, че изборът е между Румен Христов и Борис Марков, което ще постави СДС в много странна ситуация", коментира Мартин Димитров.

"Временният председател на СДС ще бъде някой от тези, които вчера спечелиха т. нар. манипулативно гласуване. Но още след няколко месеца ще се види, че нещата не вървят. Ако през изборите през юли – септември се появи един перспективен кандидат, аз ще застана зад него", допълни той.

Относно изборът на председател на партията Мартин Димитров изрази увереност, че макар един Национален съвет да може да се манипулира, 12 хиляди членове на СДС много трудно ще могат да бъдат манипулирани.

Запитан какво е участието на бившия президент Петър Стоянов в разпадането на "Синята коалиция"Какво като СДС не влезе в следващия парламент, нали и Костов няма да бъде в него? И тогава, ти като млад и честен човек, ще започнеш да градиш българската десница на чисто".

Лидерът в оставка определи тази теза като комплексарска. "Моята цел беше да спася СДС, а за тях - да го няма СДС, за да го няма и Костов", добави той.

На въпроса какво е обещано на хората, които стоят зад подобен сценарий за разбиране на десницата, Димитров изрази убеденост, че обещанията към тях имат и опредметен вид.

"Целта на ГЕРБ е да има по-малко конкуренти на изборите. Ако може накрая да останат само ГЕРБ и БСП", смята Мартин Димитров.

Въпреки създалата се ситуация, той ще остане съпредседател на "Синята коалиция" в парламента. 

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати