25 Април 2024 г. Четвъртък

Стига скандали! Време е на полето да излязат юнаците!

2012-05-16 08:46:25
Точно преди седмица българският волейбол бе на върха на своята мечта. Родните национали отнесоха с 3:0 Словения в първия мач от Олимпийската квалификация в София и накараха близо 10 000 в спортната зала „Арена Армеец” и още хиляди пред телевизорите да вярват: България ще играе на игрите в Лондон! И ще побеждава там.


А и имаше всички предпоставки за това: Имахме на пейката най-успелия клубен треньор в последните години, имахме играчи като Матей Казийски и Владо Николов, имахме препълнена зала с хиляди български знамена и викове "Българи, юнаци"... 

Но всичко свърши в един миг - непримирими германци, една погрешна (според мнозина) смяна, отчаяние на полето... и край! 

Олимпийската мечта литна (макар и не окончателно)! А на нейно място се настани традиционното търсене на виновник, ваденето на кирливи ризи, закани за бойкот... Неща, на които никак, ама никак не им е времето в този момент.

Факт е, че отстраняването на Радо Стойчев предизвика бурни вълнения във волейболните среди у нас, които са на път да разбият дори отбора отвътре. Най-добрият ни волейболист Матей Казийски директно намеква за отказване в знак на несъгласие след уволнението на Стойчев, а неговото окончателно решение трябва да стане ясно до часове. Към бойкота на Казийски може да се присъедини и разпределителят Андрей Жеков, който също умува дали да остане в отбора. 

И докато двамата волейболисти решават дали да продължат с националния отбор, другият силен човек в селекцията – Владо Николов, с половин уста нападна бившия си треньор, като заяви, че с него се работи трудно, защото Стойчев ... не бил се наспал... Отделно масло в огъня наля и легендата Любо Ганев, който в няколко телевизионни предавания само за 2 дни обясни надълго и нашироко защо трябва смяна на треньора само 3 седмици преди "поправителната" олимпийска квалификация и как трябва да се държи Матей Казийски в националния отбор.

Погледнато реално, воденият от Радостин Стойчев отбор не успя да регистрира особени успехи в трите си най-важни турнира досега. През 2011 останахме извън четирите най-добри отбора в Световната лига, а на Европейското първенство през септември загубихме от Русия на ¼ - финал. Естествено, най-голямото разочарование дойде в събота срещу Германия, когато цяла България се бе подготвила за финал. 

Но въпреки това смяната на треньора в такъв момент бе неуместна, най-малкото защото нямаме време за кой знае какви промени. А най-вече – за да си спестим драмите, които последваха.

Последният ни шанс за Олимпиадата чука на вратата, а заедно с него идва и домакинство на Световната лига, което също е достатъчно отговорно събитие. А батакът става все по-голям, след като и соченият за сигурен наследник на Стойчев Силвано Пранди отказа да поеме отбора с мотива, "че липсват минимални условия за взаимодействие и взаимно единомислие, което не ми позволява да упражня по разумен начин моята работа".

Подобно признание на Професора, който вече води националната ни селекция и бе отстранен също толкова скандално, колкото и Радо Стойчев, идва да покаже, че явно нещата в родния волейбол за пореден път никак не вървят по мед и масло въпреки настаналата еуфория покрай Олимпийската квалификация.

А сега накъде?

Само за седмица случващото се в националния отбор се превърна от цветен сън в кошмар. Вече нямаме на пейката най-успелият клубен треньор в последните години, може би няма да имаме Матей Казийски, Андрей Жеков... а ако скандалите продължават така, нищо чудно "Арена Армеец" да бъде далеч по-пуста за последната олимпийска квалификация... Не, не, не! 

Олимпийската мечта още не е загубена и България ще може и трябва да се бори за нея! При това с отбори, които с изключение донякъде на Франция, са далеч от нашата класа. 

Така че време за сърдене няма, защото Лондон няма да ни чака. Точно обратното – ако сега не бъдем отново едно цяло, отново ще чакаме поне още 4 години до следващите олимпийски игри в Бразилия. 

А пълната зала е на пост с българско знаме в ръка и добре познатия вик "Българи, юнаци“. Остава само на полето да излязат юнаците!
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Спорт


Новини
Източник Pixabay Откритото първенство на Франция, или Ролан Гарос, както е известно, е най-известният турнир по тенис на корт в света. Това е турнирът, който стартира през 1987 г ...
Новини
УЕФА окончателно отложи Европейското първенство по футбол, което трябваше да се проведе от 12 юни до 12 юли, съобщиха от Европейската футболна централа.Първенството ще се проведе през 2021 годи ...
Новини
Бившият капитан на националния отбор по футбол Ивелин Попов може да се завърне в състава на България за предстоящите баражи за Евро 2020 година.32-годишният футболист обяви, че последният м ...
Новини
Откриването на най-чаканото събитие - Световното първенство по футбол, е след броени часове.В продължение на месец светът ще бъде в плен на най-гледания спорт, но добре знаем, че макар много дами съ ...
Новини
Неслучайно то е редовна част от подготовката на военните и не просто стяга мускулите на торса, но и подобрява цялостната издръжливост на тялото. Говорим за планк или "дъска" - наглед п ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати