26 Април 2024 г. Петък

Франсоа Оланд пое Франция

2012-05-15 10:09:20
Франсоа Оланд официално встъпи в длъжност като президент на Франция след огласяването на официалните резултати от изборите, подписването на протокол и връчването на огърлието на велик майстор на ордена на Почетния легион - висшето отличие във Франция и символ на висшата власт в страната.

„От този ден вие олицетворявате Франция, символизирате ценностите на републиката и представлявате френския народ”, обяви на церемонията председателят на Конституционния съд.

Франсоа Оланд положи клетва и стана първия социалист, избран на този пост от 17 години насам.

Преди церемонията Оланд се срещна и разговаря на четири очи с досегашния президент Никола Саркози. По традиция предишният държавен глава на Петата република предава на следващия ядрените кодове и му доверява най-важните държавни тайни.

Новият френски президент Франсоа Оланд заяви днес в слово след встъпването си в длъжност, че има намерение "да възправи Франция за живот в справедливост" и "да отвори нов път в Европа".

"Отправям към французите послание, изпълнено с доверие. Ние сме голяма страна, която винаги е успявала да посрещне предизвикателствата", добави Оланд. Той увери, че ще обедини "всички французи, без да прави различия, около общи ценности - ценностите на Републиката".

Оланд заяви, че ще призове европейските партньори на Франция да подкрепят пакт, съчетаващ целите за намаляване на дефицитите с политика за икономически растеж.

Новият френски държавен лидер пожела церемонията по встъпването му в длъжност да е скромна. Бяха поканени само около 30 лични гости на президента и жената до него. Присъстваха и около 350 официални лица. 

Очаква се първата стъпка на Оланд да бъде назначаването на нов премиер. Най-вероятно това ще бъде Жан-Марк Еро, лидер парламентарната група на социалистите. 

Довечера Оланд заминава за Германия, където ще разговаря с канцлера Ангела Меркел, която заяви, че ще посрещне новия президент на Франция с отворени обятия.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати