19 Април 2024 г. Петък

Пазарите се готвят за излизане на Гърция от еврозоната

2012-05-15 08:32:10
Финансовите пазари трескаво се готвят за излизане на Гърция от еврозоната, след като европейският политически елит за първи път призна, че може да се окаже невъзможно единната валута да остане непокътната, пише британският в. "Гардиън".

След като опитите за съставяне на правителство в Атина все повече изглеждат обречени на неуспех, европейските лидери изоставиха табуто за споменаване на възможността Гърция да напусне еврозоната.

Продажбата на акциите, петрола и еврото вървеше трудно вчера в очакване, че противопоставящите се на икономиите партии в Гърция може да увеличат подкрепата си на евентуални следващи избори през юни, което би нагнетило до крайност напрежението между Атина и европейските й кредитори, отбелязва изданието.

Предвижда се решаващите преговори между всички партийни лидери в Гърция да продължат, въпреки че няма почти никакви изгледи за успех. До четвъртък, когато отново се събира парламентът, президентът Каролос Папуляс трябва да постигне споразумение, посочва "Гардиън".

Европейските пазари отбелязаха значителен спад на фона на опасенията за наближаващо излизане на Гърция от еврозоната, което би било последвано от нова етап на финансова нестабилност в Европа и останалата част на света, пише в. "Ню Йорк таймс".

Появяват признаци, че последните смутове може да са знак както за началото на нова фаза в пазарлъците между Гърция и европейските й кредитори, така и за внезапно излизане на Гърция от еврозоната.

Въпреки че официално не отстъпват от позицията си, германските политически дейци, включително канцлерът Ангела Меркел, започват да показват признаци за определена гъвкавост по въпроса за дълбоките и болезнени бюджетни съкращения, за които настоява Брюксел. Независимо от силната съпротива на Атина срещу мерките за икономии обаче малцина в Гърция изглеждат готови да твърдят, че цената на излизане от еврозоната и евентуално скъсване на политическите връзки с Европа е наистина поносима, изтъква изданието.

Центърът на вниманието в продължаващата драма с еврото ще се измести днес от Атина към Берлин, където Меркел ще проведе първата си официална среща с Франсоа Оланд броени часове след встъпването му в длъжност като президент на Франция, отбелязва британският в. "Дейли телеграф".

Това едва ли ще бъде среща на сходни възгледи. Едно от предизборните обещания на Оланд беше предоговаряне на фискалния пакт за укрепване на еврото. Меркел твърдо отстоява мнението, че всички трябва да спазват споразумението. Но събитията изглежда се развиват против германския канцлер. Общественото настроение не само в Гърция и Франция, но и в други страни в Европа става все по-враждебно към мерките за икономии.

Това е поредният критичен момент в европейската политика. Страните от еврозоната искат да останат част от валутен съюз, който не може да бъде поддържан без значителни бюджетни съкращения, което те не желаят, или фискален и политически съюз, за което те няма да се съгласят. Сериозно се говори за излизане на Гърция от еврозоната - нещо, което ЕС не допускаше досега, когато няма избор. Това може да е верният отговор, но е наивно да се вярва, че управлявано напускане на Гърция ще спре разпространяването на заразата към други страни от еврозоната като Испания, коментира изданието, цитирано от БТА.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати