26 Април 2024 г. Петък

Интерпол ще дири избеГалеви

2012-05-15 08:29:51

Всеки момент предстои да бъде издадена европейска заповед за арест на така наречените Братя Галеви, а след това и заповед за международно издирване – така наречената червена бюлетина на Интерпол.

Това съобщи пред БНТ главният секретар на МВР главен комисар Калин Георгиев.

Двамата дупнишки бизнесмени се укриват вече втора седмица, след като ВКС потвърди присъдата им и те трябваше да бъдат настанени първоначално в затвора в Бобовдол, където да преминат адаптация, а след това да бъдат преместени в затворническото общежитие в Самораново - на метри от дома им.

На въпрос кой носи вина за изчезването на Братя Галеви, Калин Георгиев беше категоричен, че МВР е последната институция, която има отношение към темата.

"Знаете, че главният прокурор и министърът на правосъдието направиха свой коментар по темата. Имаме едно наслагване на факти и обстоятелства. Проблем в закона, законова вратичка и може би липса на гъвкавост в съдебната власт, да го обобщим по този начин", коментира главният секретар на МВР.

Той изрази надежда дупнишките бизнесмени да ги сполети съдбата на Христофорос Аманатидис-Таки, т.е. "да бъдат издирени, задържани и предадени на правосъдието". Георгиев уточни, че Таки не се е предал, както първоначално беше съобщено, а е бил задържан в Дубай.

Главният секретар на МВР беше категоричен, че не знае къде са Братя Галеви.

"Ако знаех къде са, щях да изпратя колегите си да ги задържат", отсече Георгиев. 

По повод полицейската акция "Захар", при която бяха арестувани синът на Гриша Ганчев – Данаил, и още петима души за данъчни престъпления, главният секретар на МВР заяви, че нямало кампанийност в действията на органите на реда.

По думите му имало системен подход и последователни действия по отношение на противодействие на организираната и конвенционалната престъпност. 

По операция "Захар" предстояла най-сложната работа от реализацията, а именно документирането на престъпната дейност.

"Виждате, че са използвани съответните механизми за защита, за прикриване на престъпната дейност, буферни фирми и кухи фирми. Различни, още веднъж да го кажа форми за прикриване на дейността, което означава, че имаме работа с една добре организирана престъпна група, която е ощетявала сериозно републиканския бюджет. Тепърва предстои да бъде установявана щетата, защото и в момента се водят действия по разследване", добави Георгиев.

Приоритет на полицията остава битовата престъпност, която по думите на главният секретар се бори със засилено полицейско присъствие. Затова и МВР имало идея как да се справи с нея.

"Предстои около 2000 служители на министерството - това са така наречените младши криминални разузнавачи, щатовете им да бъдат трансформирани в младши полицейски инспектори, което означава, че те ще носят полицейска униформа и ще бъдат сред хората", съобщи Георгиев.

Планирало се и провеждане на лъчеви полицейски операции. "Това са такива операции, които придвижват полицейски наряди и патрули, които са придружени от колегите от ГД "Пожарна безопасност и защита на населението" към малките населени места и те гарантират полицейско присъствие и в малките часове на нощта", обясни главният секретар на МВР.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Крими


Новини
По 5000 евро са предлагани на общински съветници от Созопол, за да гласуват за продажбата на земята край Алепу. Това заяви бившият общински съветник и екс областен управител на ...
Новини
Шефът на Контролния съвет на "Лукойл България" Валентин Златев е призован в прокуратурата като свидетел на 22 юни, съобщи "24 часа".От компанията са заяв ...
Новини
Четирима са задържаните за смъртта на Милен Цветков, коментира пред БНТ журналистът Иво Никодимов.Освен Георги Иванов, синът на депутата от ГЕРБ, в кол ...
Новини
Разследващият журналист Слави Ангелов, главен редактор на в. "168 часа", е бил нападнат и пребит тази вечер пред дома си на столичния булевард "Дон ...
Новини
Прокуратурата ще бди да не се извършват престъпления в условията на извънредно положение. Главният прокурор Иван Гешев увери, че ще се съблюдава дали се спазва карантината, ще с ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати