27 Април 2024 г. Събота

Меси спечели "Пичичи" и "Златната обувка" с рекорди, Ван Перси е номер 1 в Англия

2012-05-14 18:49:24
Звездата на "Барселона" Лионел Меси спечели за втори път в своята кариера наградата "Пичичи", която се връчва на най-добрия голмайстор в испанската Примера дивисион.

През този сезон най-добрият футболист в света за последните три години подобри всякакви реализаторски рекорди. Аржентинецът вкара 72 попадения във всички турнири, с което задмина върховото постижение на Герд Мюлер от 67 гола през 1972/1973.

Меси завърши сезона в Примера с 50 попадения, което освен че е абсолютен рекорд в испанския футбол, му донесе за втори път "Пичичи" след 2010 г., когато вкара 34.

Освен това аржентинецът си гарантира втора "Златна обувка" в своята кариера, при това с рекорд. Досега той принадлежеше на Дуду Джорджеску (47) за "Динамо" (Букурещ) от 1977 г. Попаденията на Меси бяха вкарани в 37 мача, като той се отличи и с 14 голови подавания.

През последните четири години неизменно голмайстор номер 1 на Европа е играч от испанското първенство. През 2009 г. това беше Диего Форлан (32 гола) с екипа на "Атлетико" (М), а през миналия сезон – звездата на "Реал" Кристиано Роналдо (41).

Португалецът също направи изключителен сезон, като завърши с 46 гола в 38 мача и направи 13 асистенции. Роналдо стана първият футболист в историята на Примера, който в един сезон се разписва във вратата на всички останали отбори.

Вратарят на "Барселона" Виктор Валдес пък спечели наградата "Самора", което се присъжда на най-добрия вратар в Примера дивизион. Той спечели трофея на името на легендарния Рикардо Самора за четвърти пореден и общо за пети път в своята карира.

Валдес изпревари с минимална преднина Икер Касияс от "Реал". Стражът на каталунците допусна 28 гола в 35 мача и завърши с коефициент 0.80. Капитанът на "Реал" остана с коефициент 0.84, след като в 37 срещи получи 31 попадения.

Робин ван Перси от "Арсенал" стана голмайстор номер 1 на английската Висша лига. Холандският национал вкара 30 гола в 38 мача, като направи и 9 асистенции.


Той наследява голмайсторския приз от Димитър Бербатов и Карлос Тевес, които през 2010/2011 вкараха по 20 гола.

Ван Перси беше с основна заслуга за третото място на "артилеристите" в крайното класиране и беше избран за футболист номер 1 на Висшата лига за сезона.

Холандецът не се разписа в последния шампионатен мач срещу "Уест бромич" (3:2), но основният му конкурент Уейн Рууни вкара само веднъж срещу "Съндърланд" (1:0) и остана с 27 попадения.

В Италия голмайсторският приз отиде при Златан Ибрахимович от "Милан". Шведският нападател вкара 28 гола в 32 мача.


По този начин той стана първият футболист в историята на Серия А, който става голмайстор с два различни отбора. През сезон 2008/2009 вкара 25 попадения за "Интер".

Клаас-Ян Хунтелаар взе наградата за реализатор номер 1 в Бундеслигата. Холандският нападател на "Шалке" реализира 29 попадения в 32 мача и изпревари миналогодишния първенец Марио Гомес. Голмайсторът на "Байерн" завърши сезона с 26 гола.

Хунтелаар е едва третият играч в историята на "Шалке", който завършва като топ реализатор в Буднеслигата. За последно това направи Ебе Санд през сезон 2000/2001, когато раздели приза със Сергей Барбарес с по 22 гола.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Спорт


Новини
Източник Pixabay Откритото първенство на Франция, или Ролан Гарос, както е известно, е най-известният турнир по тенис на корт в света. Това е турнирът, който стартира през 1987 г ...
Новини
УЕФА окончателно отложи Европейското първенство по футбол, което трябваше да се проведе от 12 юни до 12 юли, съобщиха от Европейската футболна централа.Първенството ще се проведе през 2021 годи ...
Новини
Бившият капитан на националния отбор по футбол Ивелин Попов може да се завърне в състава на България за предстоящите баражи за Евро 2020 година.32-годишният футболист обяви, че последният м ...
Новини
Откриването на най-чаканото събитие - Световното първенство по футбол, е след броени часове.В продължение на месец светът ще бъде в плен на най-гледания спорт, но добре знаем, че макар много дами съ ...
Новини
Неслучайно то е редовна част от подготовката на военните и не просто стяга мускулите на торса, но и подобрява цялостната издръжливост на тялото. Говорим за планк или "дъска" - наглед п ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати