29 Март 2024 г. Петък

Съживи се надеждата за коалиционен кабинет в Атина

2012-05-14 15:05:28
Гръцките медии съобщават, че политици от "Нова демокрация", ПАСОК и малката партия "Демократична левица" обсъждат създаването на коалиционно правителство с кратък срок на съществуване, което да управлява страната до есента.

Двата бивши гранда на гръцката политика са единствените, подкрепящи антикризисното споразумение с МВФ и ЕС. "Демократична левица" заема компромисна позиция - не е съгласна с тежките му условия, но подкрепя постепенно предоговаряне и оттегляне на Гърция, а не радикално скъсване с вече поетите ангажименти.

Кореспондентът на "Гардиън" в Атина Хелена Смит посочва, че трите партии заявиха още миналата седмица готовността си да създадат правителство, което да предотврати напускането на еврозоната.

Според нея сценария, за който съобщават гръцките медии през последните часове, е да има кабинет с мандат от едва 2-3 месеца. В този период той ще трябва да се заеме с неотложните задачи и решения, необходими за това Атина да продължи да получава траншове по антикризисната програма.

През юни би трябвало Гърция да получи 30 млрд. евро, но през юли трябва да даде отговор на кредиторите си как ще съкрати още 11.5 млрд. евро разходи през 2013-2014г.

Трите споменати партии биха имали мнозинство от 168 гласа в 300-местния парламент. Учредителната сесия на новоизбрания парламентарен състав е на 17 май. Дотогава трябва да има и яснота за новото правителство или за насрочването на поредни избори.

Изглежда, че Коалицията на радикалната левица (СИРИЗА) - втората по резултати от изборите на 6 май партия, остава в изолация. Лидерът на "Демократична левица"  Фотис Кувелис заяви в понеделник, че няма да си сътрудничи със СИРИЗА в случай, че страната потегли към поредни предсрочни избори през юни.

В радио интервю Кувелис обвини Алексис Ципрас, лидерът на СИРИЗА, че само си прави PR кампания и не мисли за спасяването на страната. Според него е било груба грешка да не се подкрепи в неделя кабинет от "Нова демокрация", ПАСОК, СИРИЗА и "Демократична левица".

Кувелис беше готов да се включи, но само при условие, че участва и Ципрас, "защото иначе ще се роди твърде крехко правителство под сериозна заплаха да падне още на следващия ден порадr невъзможност да взема решения".
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати