28 Март 2024 г. Четвъртък

Научният ръководител на Красьо Черния ще става професор

2012-05-14 14:54:18

Нов скандал се заформя около ректора на Стопанската академия "Димитър Ценов" в Свищов Величко Адамов.

Очаква се утре той да бъде обявен за професор, срещу което възразиха учени от неправителствени организации. Те призоваха просветният министър да спре процедурата за конкурса.

Утре в Свищов ще се състои заключителното заседание на журито, което се очаква да обяви Величко Адамов за професор. В научното жури за избора има трима членове на академията, назначени от ректора Адамов, както и учени от Украйна, Молдова и Румъния.

Това е пример за доходоносен бизнес за заемане на звания, получавани без да са свързани с научни постижения, съобщи на пресконференция Калин Костов, председател на Сдружението за европейско качество във висшето образование.

През 2011 г. за първи път в 75-годишната история на Стопанската академия дипломите на завършилите студенти са били преподписани, защото на първите Адамов се подписа като професор, казаха учените.

Сега Величко Адамов се представя за почетен професор, без да има право на това, добавиха те. Учените са сезирали със случая и прокуратурата в Свищов. Районният прокурор в града Даниела Йовчева е отговорила, че не е компетентна да повдигне обвинение по този казус, добавиха участниците в пресконференцията.

 

Името на Величко Адамов нашумя преди 2 години покрай скандала с Красимир Георгиев - Красьо Черния за корупция при назначаване на членове на Висшия съдебен съвет. Оказа се, че Георгиев е в особени близки отношения с Адамов. Кадровикът на съдебната система се оказа докторант във висшето училище, а ректорът на академията призна, че е бил научен ръководител на Красьо.

Прокурорски разследвания установиха, че фирма на Георгиев е прибрала над 5 млн. лв. от две обществени поръчки, възложени от Величко Адамов. За първата поръчка той кандидатствал две седмици след дипломирането си и учудващо е предпочетен пред останалите кандидати. Конкурсът е за фирма, която да ремонтира студентски бл. 3. Красимир Георгиев участва и печели търга чрез фирмата си "Билд инвест".

През 2009 г. група бивши и настоящи преподаватели в Стопанската академия подадоха сигнал до премиера Бойко Борисов. Те твърдяха, че 27-годишният Красимир Георгиев осигурявал чадър срещу съдебно преследване срещу ректора на университета Величко Адамов, който пък му давал поръчки при строителни ремонти във вуза.

Въпреки скандалите обаче преди година Адамов беше преизбран за ректор на академията.

Адамов се прочу също и със снимки с фолк певици, които се завъртяха в интернет, както и с картината си "Тайната вечеря", в която самият той е нарисуван като Исус, а около него са всички преподаватели в университета.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Разни


Новини
В полунощ срещу Водици (Богоявление) народът на Слънцето винаги е почитал водата, като символ на Живота и Сътворението. Древният български ритуал е изпълняван много преди Христос. Извест ...
Новини
На 8 и 9 май по традиция се чества "Деня на победата" на Съюзниците във Втората световна война над силите на Оста. На първата дата празнуват западните съюзници, на втората - Русия и повеч ...
Новини
Китайската комунистическа партия (ККП) носи много тежка отговорност за възникването и първоначалното разпространение на тази силно заразна болест. Вирусът, който първоначално има животинс ...
Новини
Последващите коментари са на хора от личната ми Фейсбук листа (плюс един по и-мейл), живеещи в различни части на света. Помолих ги да опишат накратко какви са ограничителните мерки към момента, свъ ...
Новини
"В последно време на всички стана ясно, че сме изправени пред избора независим съд или прокурорска република.".Това заяви пред БНР адвокат Здравка Калайджиева, правозащитник, ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати