26 Април 2024 г. Петък

На прага на "внезапна смърт"

2012-05-14 13:25:36

Преговорите за съставяне на ново гръцко правителство се провалиха окончателно.

Независимо от появилите се информации за възможен положителен изход и обрат в патовата ситуация, лидерът на лявата партия Сириза, която иска да отхвърли споразумението с чуждите кредитори, отново отказа да участва в коалиция.

Гръцките политически лидери приключиха разговорите при президента Карлос Папуляс без видим напредък,увеличавайки вероятността от объркване на реформите и принудителното изваждане на страната от еврозоната. След цял ден на отчаяни разговори държавният глава съобщи, че неделните разговори не са довели до поява на правителство.

Ако до четвъртък не бъде сформирано правителство, когато е заседанието на парламента, ще бъдат насрочени нови избори .

Най-вероятната дата за вота е 17 юни.

В същото време европейските лидери отново предупредиха, че ако Гърция не спази постигнатите споразумения, ЕС ще спре финансирането й, което ще доведе до фалит на страната и излизане от еврозоната.

Проучвания на общественото мнение показват, че на следващите избори партиите, които са против споразумението с ЕС и МВФ могат да получат мнозинство.

Банката на Гърция и финансовото министерство се опитват да изработят авариен план, който ще предотврати вътрешния фалит на страната в случай, че бъде прекъсната икономическата помощ от Европа. Достоверни източници от икономическия екип на правителството и служители от Дирекция „Главно счетоводство” смятат, че помощта от Европа и Международния валутен фонд ще бъде замразена, докато не бъде сформирано правителство и не бъдат възстановени каналите за комуникация с Брюксел и Вашингтон.

Същите източници отбелязват, че средствата, необходими за изплащане на заплати, пенсии, помощи за безработица и други социални плащания, надхвърлят 4 милиарда евро на месец, като държавата разполага с необходимите средства за тези плащания до края на юни. При това нуждите на Националния осигурителен институт за изплащане на пенсиите се увеличават с всеки изминал месец, поради вълната от нови пенсионери, които се пенсионират, защото имат право на това, а са изгубили работата си. За да бъдат посрещнати повишените нужди на Фондовете е осигурена помощ от 350 милиона евро, които ще бъдат изплатени като извънредна субсидия в средата на юни.

Впоследствие и в зависимост от степента в която ще бъде замразена помощта от 14,1 милиарда евро, предвидена в договора за заем и меморандума, одобрени от парламента, финансовото министерство ще ореже постепенно всички субсидии към държавните институции, юридически лица, към органите на местното самоуправление, държавните предприятия, които ще трябва да приспособят разходите си в зависимост от приходите си.

В затруднено положение ще се окажат осигурителните фондове, които ще бъдат принудени да отложат плащането на еднократните обезщетения и плащанията за медицинско обслужване.

За да бъде предоставено време на страната да преодолее създалата се политическа безизходица, и ако се наложи, ще бъдат използвани и наличните средства в размер на 3 милиарда евро от Фонда за финансова стабилност, предназначени за покриване на извънредните нужди на банките, посочва grreporter.info. Ако обаче процедурите по рекапитализиране на банките бъдат извършени – дори и от едно служебно правителство - с използване на гаранциите в размер на 24 милиарда евро, внесени от Европейския фонд за финансова стабилност (EFSF), тези 3 милиарда евро може да бъдат предоставени за покриване на други спешни нужди.

Ясно е, че ако бъдат изчерпани всички възможности и фондовете бъдат опразнени, за някои държавни институции ще последва „внезапна смърт”, тъй като няма да са в състояние да изплащат заплатите на служителите си.

източник: actualno.com

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати