25 Април 2024 г. Четвъртък

Възрастта за пенсиониране на мъжете и жените се изравнява след 2020 г.

2012-05-14 13:21:00

Възрастта за пенсиониране на мъжете и жените ще бъде изравнена след 2020 г. Това обяви министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов, предаде БГНЕС.

През 2017 г. възрастта за пенсиониране на мъжете ще достигне 65 г., а до 2020 г. при жените ще достигне 63 г. В рамките на всяка година с 4 месеца се увеличава възрастта и стажа за пенсиониране, както за мъжете, така и за жените, каза още Младенов. Изравняването на пенсионната възраст след 2020 г. няма как да стане изведнъж.

Предстоят обсъждания за пенсионната възраст на военните и служителите на МВР, поел съм отговорност пред министър Цветанов и синдикатите те също да участват в разговорите, каза още министърът на труда и социалната политика.

Младенов изрази надежда до 2013 г. безработицата сред младите да падне с 4-5%, както и до края на месеца да бъде подписано споразумение със синдикатите и бизнес сектора за първа работа на младежите.

По-рано днес социалният министър откри Младежки форум за заетостта и заяви, че българското правителство предприема редици мерки за намаляването на младежката безработица.

Колкото повече е възрастното население в страната, толкова повече ще бъдат разходите за пенсии, здравеопазване и дългосрочни грижи. Около тази идея се обединиха експертите на Министерството на труда и социалната политика (МТСП), които взеха участие в семинар за социално-осигурителните системи.

Форумът се проведе в Центъра за развитие на човешките ресурси и регионални инициативи (ЦРЧРРИ) в кв. Кремиковци с участието на хора в предпенсионна и пенсионна възраст. На събитието бяха цитирани данни на Националния осигурителен институт в България, според които съотношението между лицата над 65-годишна възраст и лицата в работоспособна възраст е 1:3,5 (при средно съотношение в ЕС 1:4).Прогнозите сочат, че до 2040 г. това съотношение ще стане средно 1:2. Статистиката показва, че през 2011 г. около 25,9% от жителите на България, или всеки четвърти, са на възраст над 60 г. Сериозен демографски проблем за България е значително ниският относителен дял на хората на възраст от 0 до 14 години – едва 13,3%, отбелязаха лекторите в семинара.

Според експертите демографските тенденции, свързани със застаряване на населението, увеличаването на средната продължителност на живота и намаляването на броя на хората в работоспособна възраст, водят до негативни последици за социалното осигуряване. От една страна лицата, които внасят осигурителни вноски, стават по-малко, от друга страна, периодът на получаване на пенсия става по-продължителен, а броят на лицата, които получават пенсии – все по-голям. Във връзка с тази тенденция МТСП разработи промени в КСО, които са в сила от 1 януари 2012 г. Оттогава започна да нараства осигурителният стаж и възрастта за пенсиониране за всички лица, независимо от категорията на полагания от тях труд, с по четири месеца за всяка календарна година.

Според предвиденото в законодателството ежегодното увеличаване на изискуемата възраст за пенсиониране, то ще продължи до 2020 г. за жените и до 2017 г. – за мъжете, когато ще достигне 63 години за жените и 65 години за мъжете. Така разликата във възрастта за пенсиониране на жените и мъжете ще сe стопи на 2 години (вместо 3 г., както е към настоящия момент). Ежегодното увеличаване на изискуемия осигурителен стаж продължава до 2020 г., когато достига 37 години за жените и 40 години за мъжете.

Пред участниците в семинара специалистите по социална политика представиха мерките и програмите на МТСП за активна политика на пазара на труда за хората в предпенсионна възраст. Те отчетоха, че към края на март 2012 г. безработните лица над 50-годишна възраст по професионален признак са 27 782 специалисти (техника и технологии – 11 096 лица, обществени, икономически науки и право – 5592 лица), 33 575 лица с работническа специалност и 71 509 лица без специалност. Те напомниха целите на Стратегия „Европа 2020”, според които до 2020 г. България трябва да достигане 76% заетост сред населението на възраст 20-64 г. и 53% заетостта на хората между 55 г. и 64 г.  

През 2012 г. по национална програма „Помощ за пенсиониране” са осигурени 562 239 лв. за 229 безработни лица. За насърчаване на работодателите да наемат безработни над 50-годишна възраст са предвидени 1 243 447 лв. за 699 безработни лица.

източник: actualno.com

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати