25 Април 2024 г. Четвъртък

Меглена Плугчиева се оттегля от активната политика

2012-05-14 13:01:35

Депутатът от БСП Меглена Плугчиева заяви, че постепенно се оттегля от активната политика, следкато беше избрана от ГЕРБ да бъде посланик на България в Швейцария.

"Това, което ме впечатлява, когато чета за Швейцария, е минимумът политизиране и максимумът работа в интерес на държава, на икономика, на общество. В България се вторачваме колкото се може повече в чистата пропагандна политика. Не ми е силата в нея. Смятам, че на другото поприще има какво повече да дам и това го считайте като едно постепенно оттегляне от активната политика", заяви Плугчиева в Русе.

Според нея трябва да се даде шанс на по-млади хора да стъпят на политическия подиум.

"Радвам се, че като посланик в Швейцария ще продължа да работя за страната си надпартийно, което винаги е било мое основно мото и ми е коствало и критика, и оценки като "недисциплинирана", отбеляза Плугчиева.

 

Тя беше категорична, че никога не е ползвала партията като трамплин за позиция, а предложението за една или друга длъжност са били на база на качества, компетентност и опит.

Плугчиева беше вицепремиер в кабинета "Станишев", отговарящ за усвояването на еврофондовете.

"БСП в последните две години и половина имаше нужда от реформи, от формиране на ясни политики и даване на знак към обществото, че си е извела поуки от грешките, които е допуснала, и че може да бъде една сериозна и отговорна партия“, смята Плугчиева.

Според нея левицата в момента има нужда от консолидация. Тя очаква на предстоящия конгрес на БСП да се прояви достатъчно зрялост и да не се стигне до разединение.

Бившият вицепремиер обаче отказа да вземе отношения по предстоящата лидерска битка между Сергей Станишев и Георги Първанов.

Плугчиева каза, че няма право да прави партийни изказвания, защото на 27 април е подала заявление за напускане на Националния съвет на БСП,  както и за замразяване или напускане на партията във времето на мандата й като посланик.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати