25 Април 2024 г. Четвъртък

Иван Иванов от село! Всъщност е Бойко Борисов от Банкя

2012-05-14 12:21:17

"Аз съм Иван Иванов от село и съм президент на фирма за машиностроене. Искам да кандидатствам за машинно обновление...", настоя премиерът Бойко Борисов, който сутринта застана пред гишето за кандидатстване по Оперативна програма "Конкурентоспособност".

"Не, няма да ви кажа така", каза жената и му обясни нагледно конкретните стъпки за кандидатстването.

В бизнессценката участва и икономическият министър Делян Добрев, който беше представен катоизпълнителен директор на бутафорната фирма на министър-председателя.

Двамата днес присъстваха на официалното сливане на Управляващия орган и Междинното звено на ОП "Конкурентоспособност".

Пред журналисти премиерът Бойко Борисов призова бизнесът да бъде активен с проектите по оперативната програма.

"Над 1 млрд. лева чакат да бъдат усвоени по "Конкурентноспособност", каза той и се зарече, че след три месеца и половина ще дойде отново, за да види как работи дирекцията, а и ще покани бизнесмени, които да го информират за евентуални възникнали затруднения при кандидатстването.

Досега фирмите е трябвало да обикалят две сгради при подаването на документи и по тази причина едва десет процента от нея са усвоени, отбеляза премиерът.

Сега има приемна, в която експерти дават разяснения на кандидатите, а на интернет страницата се намират необходимите 12 документа за кандидатстване. След входирането на документите срокът за одобрение на проектите е три месеца, допълни Борисов.

На свой ред министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев каза, че двете новообединени структури се вливат в главна дирекция "Европейски фондове за конкурентоспособност".

Целта по думите му е съкращаване на тромави съгласувателни процедури и ускоряване на процесите на оценка, изпълнение и плащане към бенефициентите по проектите, финансирани от програмата.

"Оптимизира се структурата на отделите – от 12 на 6, а подписите за одобрение на отчети намаляват от 24 на 12", похвали се Добрев.

По думите му при тези промени ще се подобри качеството на работа при запазване на експертния състав, ще има по-добро заплащане и по-висока мотивация на експертите.

"За бизнеса пък ще има по-прозрачни и ясни отношения, както и качество", категоричен бе министърът.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати