29 Март 2024 г. Петък

Точно 1030 фобии тресат човечеството

2012-05-14 06:14:19

Проучване на британски специалисти в областта на медицината втрещи с констатацията, че близо 66 на сто от хората на Албиона, които използват мобилни телефони, изпитват страх да не останат без тях. Една от най-модерните болести може да бъде намерена в енциклопедията като номофобия.

За последните 12 години количеството на видовете фобии е нараснало почти 3 пъти. През 1996 г. те са триста, а към днешна дата цели 1030. 

Покачила се е и средната световна "норма на тревожност" – от 10 на 25%. Това означава, че всеки четвърти човек страда от някакъв тип невроза – твърдят британски специалисти.

350 са модерните психозаболявания и за всяко има скъпо хапче, а по брой на консумация на антидепресанти САЩ от години не пуска палмата на първенство.

Dnes.bg няма нерви да изброи всичките фобии, но пък избра по-любопитните. 

Паник атаки, когато го няма телефона

Модерна фобия не върви без страх от модерното. Паник атаки, треперене, потене и гадене, това се случва на страдащият от номофобия, когато телефонът не му е подръка или батерията му пада. Специалистите алармират, че сте загазили, ако натрапчиво проверявате по джобове и чанти, за да напипате GSM-а си.

Две трети от 1000 британци, които са участвали в любоптния тест, са признали, че изпитват страх, че може да си загубят телефона, което е равно на скок от 53% в сравнение с преди четири години.

Оказва се, че впечатляващите 77% от хората на възраст между 18-24 години страдат от номофобия (съкратено от no-mobile-phobia). Малко по-малко са те (68%) във възрастовата група от 25 до 34 г.

Номофобията се среща 9% по-често при жените. Едно от обясненията е, че представителите на силния пол обикновено имат още един резервен телефон. Зевзеците у нас пък се питат нашенките с визия на фолк диви имат ли шанс да пипнат модерната болест, когато често вадят на масата в чалготеката по пет телефона.

В метрото? Не, мерси!

Поне докато не приключи окончателният план на кмета Йорданка Фандъкова да бъде изградена цялостната жепейската мрежа под земята в София, столичани едва ли ще усетят симптомите на друга модерна фобия – тази да пътуваш с метро.

Много от жителите на метрополисите в Западна Европа, САЩ, Япония и Москва изпитват страх например да се возят на релси в градски условия и не влизат в метрото.

Парадоксално е, че в същото време те спокойно пътуват с кола, управлявана от неопитен шофьор или пък по лоши пътища.

У нас обаче има повече предпоставки да бъде прихваната фобията от ходене в тоалетната. Чуждите туристи не го знаят, но със сигурност те са по-предразположени още с прекрачването на южната ни граница, на която могат да открият очарованието на WC тип "турско клекало".

Страх от копче

Сред често срещаните у българина фобии е тази от копчета. Част от обясненията може да бъде намерено в съновника. Скъсаш ли го ще се разделиш с приятел. Изгубиш ли копче - ще се скараш с много близък човек. Обличаш ли дрехи без копче - конфликти в семейството. За неврозните суеверници има два варианта - или да не вярват на сънища или да залагат само на циповете.

Как обаче да си обясним страха да бъдеш наблюдаван от плашливата патица, прекарваща основно във водата. Симптомите се изразяват в гадене, световъртеж и паническа атака. Положението може да излезе от контрол, когато събратята на Доналд Дък са повече от един. 

В очакване на безсънието

Хората, които имат никтофобия страдат от мъчително очакване за безсъние. Те стават истински герои при падането на нощта, мислейки, че ще будуват цяла нощ в очакване да слушат стъпките на съседа над него, мяукането на разгонени котки, пияни пройдохи.

Сред модерните фобии са и страхът от числото 13 (трискайдекафобия), от всичко ново (неофобия), от малки предмети (микрофобия), от божията намеса в съдбата (теофобия), от безкрайността (апейрофобия)...

Може би най-странно звучи името на страхът от произнасяне на дълги думи. Нарича се хипопотомомонстросесквипедалиофобия.

За финал обаче ви оставяме фобофобията. Тя е страхът от възникване на фобии. Можеш да ги прихванеш само като четеш за тях.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Здраве


Новини
90% от болниците никога не са имали готовност да приемат инфекциозно болните с Covid. Това обясни пред Нова телевизия Методи Янков, представител на частните болници.Оказва се, че голя ...
Новини
През изминалото денонощие в страната са регистрирани 4041 нови случая на коронавирусна инфекция, направени са 11 066 теста. Това прави като съотношение над 36.5%.За ...
Новини
От утре 10 юли до второ нареждане се затварят всички барове, дискотеки и пиано барове на закрито, както е са забраняват всички масови празненства с повече от 30 присъстващи.Новата си запов ...
Новини
240 са новите случаи на коронавирус у нас при направени 4 286 PCR теста за последното денонощие. Това показват данните към полунощ на Единния информационен портал.Общият брой на регистриранит ...
Новини
Чрез приложението „Дари Кръв“, доброволците на БОДКще могат по-лесно и ефективно да помагат на хората в нужда от кръвопреливане Като част от усилията да пре ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати