Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Вторник
Май 21
Начало arrow България arrow Ляв завой, подритване или предсрочен вот за Борисов

Ляв завой, подритване или предсрочен вот за Борисов

  Print E-mail
2012-05-14 06:03:51
източник: dnes.bg

"Ще вземе ли Борисов левия завой?", коментира "Сега". След изборите във Франция властта в България започна да плюнчи пръсти, за да проверява колко силен е новият политически вятър в Европа. 

Премиерът Бойко Борисов има по-малко от седмица да се дегизира по новата мода, защото досега се държеше като десен талибан на срещите в Брюксел. Неговото престараване да сочи България за пример на другите как да поддържат фискална стабилност чрез мизерия може да му спечели подритване дори от покровителката му Ангела Меркел, защото дискредитира европейската десница като враг на народите.

Борисов трябва да си даде сметка, че времето му изтича, и ако не предизвика предсрочни избори, ще се яви най-късно догодина пред избирателите в много променена политическа атмосфера.

Наблюденията в България и по света показват, че при особена нужда хората са съгласни да търпят лишения до две-три години, но после скачат за правата си. Налага се Борисов да претърпи политическо прераждане, за да не последва съдбата на приятелите си Силвио Берлускони и Никола Саркози.

В най-близо време може да очакваме представление в стил социална отговорност на десницата.

"Иван Костов е последният български цар", казва в интервю за "24 часа" Борис Марков, шеф на Националния щаб за изборите и член на НИС на СДС. Според него на 15 май, когато Националният съвет на СДС ще обсъжда бъдещето на "Синята коалиция", група хора ще се опитат да предадат СДС като дар в нозете на своя владетел Иван Костов.

Марков припомня, че когато СДС управляваше, цялата собственост бе държавна. В този период за последно в българската история имаме такава абсолютна власт над собствеността, съдебната система, икономиката, медиите. Цялата тази власт се консумираше от Иван Костов, иначе премиер и председател на СДС. Реално погледнато, всичко това прави Иван Костов последния български цар.

Ако хората от СДС, които го смятат за свой владетел, успеят, СДС ще бъде погребан, няколко личности евентуално ще се спасят в българския парламент, а все по-малко хора ще се интересуват, че изобщо съществува такава организация, предупреждава Марков.

"С Костов на шията", коментира "Монитор". От последните социологически данни ясно се вижда, че десните избиратели са много разочаровани от "Синята коалиция" и предпочитат явяването на СДС на предстоящите избори самостоятелно.

Избирателите описват ситуацията в т.нар. "Синя коалиция" като доста нетърпима. Иван Костов (ДСБ) има място вече само в историята и е крайно време да слезе от политическата сцена.

Мартин Димитров (СДС) изглежда безличен, нехаризматичен човек, който е направил правилния ход, като подаде ръка на Костов през 2009 г., когато ДСБ щеше да остане извън парламента. "Синята коалиция" се оказа формална, по места даже структурите са разбити и хората от СДС и ДСБ воюват помежду си.

Воюват и в местните парламенти и не се вълнуват от бъдещето на коалицията. Според сините симпатизанти и двамата лидери трябва да подадат оставки и коалицията да бъде оглавена от нов, млад лидер. 60% от участвалите в допитването смятат, че коалицията съществува само за да оцелеят лидерите и няколко депутати. Така че май е дошло времето СДС да свали от шията си и Костов, и Димитров.

"Местенето на служби - повече вреди, не ползи", коментира в "Труд" Десислава Николова, главен икономист на Института за пазарна икономика.

Според нея и без анализ човек се сеща за редица проблеми покрай едно механично "разхвърляне" на агенции и други институции из страната. Първо, ще струва пари. Необходими са разходи за самото местене, за обезщетения на онези чиновници, които откажат, евентуално за ремонт и оборудване на приемащите помещения.

Второ, ще усложни и оскъпи комуникацията на другите структури, които остават в столицата, с техните посестрими из провинцията. Местенето ще създаде условия за по-слаб контрол върху тези структури, които се "командироват" дългосрочно извън столицата.

И на следващо място, увеличената заетост в администрацията из провинцията ще бъде компенсирана от намалена заетост в столицата. Така печалбата на едните ще е загуба за другите.

Властта няма да разселва агенции и министерства според сведения на в. "Преса". Раздухването на идеята за т.нар децентрализация било кризисен пиар за отвличане на вниманието от революционните идеи на финансовия министър Симеон Дянков да  инвестира пари от Сребърния фонд в ДЦК.

"Отказали да местят администрацията, но ги е срам да си признаят", коментира лидерът на СДС Мартин Димитров. Корнелия Нинова от БСП също допуска, че властта е дала заден ход. И президентът на КТ "Подкрепа" Константин Тренчев прозря, че идеята на управляващите е само "маневра за отклоняване на вниманието".

  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория България
  Новини Общо 591 села в страната са без население или  в тях са останали да живеят до 9 души. Това означава, че малко над 10% от селата ще изчезнат съвсем скоро, защото са обезлюдени. - - В края на ...
  Новини Днес, 1 май, отбелязваме Международния ден на труда. Той се чества предимно от левите движения и партии в някои страни.Историята на празника се свързва с работническото движение през ...
  Новини 24 часаЛондон готви четворно увеличение на таксите за български студентиБългарите, които планират да учат след 2 години в английски университети, ще трябва да плащат много повече от сегашните наши ...
  Новини Клисурци са превърнали града си в саможертвена клада, която осветява пътя към свободата. Това каза президентът Румен Радев. Той припомни, че има места, които ни карат да вдигаме гордо глава, защото ...
  Новини Днес над по-голямата част от страната ще бъде предимно слънчево. Следобед ще има повече облаци над Източна и Северна България. Валежи не се очакват. След изминалите по-хладни дни, днес ще е по-топло. ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  За кого ще гласувате на евроизборите?