23 Април 2024 г. Вторник

Изказването на Божидар Димитров – 100% автентично

2010-08-08 14:51:43

Записът с изказването на Божидар Димитров, в което говори за “шибан народ“, е напълно автентичен, заяви по БНР журналистката от вестник “Дневник“ Лора Филева, която е взела интервюто с него.

 

Защо го правят?! Ние, българите, сами ще се изядем наистина!" Той отправи тези думи по повод основателни съмнения за автентичността на мощите на Йоан Кръстител.

 

Думите на министъра без портфейл предизвикаха основателна негативна реакция в българското общество.

Вчера той направи опит да се оправдае, като заяви, че “не е казвал шибан народ“, а е “имал предвид група хора, наричащи се археолози“.

„Някой си позволява да оскърбява голяма група от учени, археологията е историческа наука. Аз съм от тези “шибаните и завистливите“. Това каза пред БНР археологът Маргарита Ваклинова по повод думите на Божидар Димитров.

„Господин Божидар Димитров следва да се извини публично така както оскърби цялата колегия, чиито открития той ловко използва в продължение на години”, заяви тя.

„Когато е правил изявления, аз обикалях обектите, в които колегите работят пряко сили при много тежки условия. Изобщо не им е до това да се занимават с нервните изблици на когото и да било”, категорична бе Ваклинова.

„Не става дума за дива завист, нито за шибани археолози, това е един уличен и невъзпитан език. Това е абсолютно недопустимо за човек, който в публичното пространство има име на патриот, всички му се възхищават на предаванията.

Тук нещата опират до друга намеса - намеса в наука, която не е науката на господин Божидар Димитров, това е науката на сериозните хора.

Господин Димитров да помисли над това какво прави. Това не са първите реликварии, открити по българските земи. Всеки от нас има своите съображения, аз работя в тази област, но да чухте да изземвам откритието на проф. Попконстантинов?”, попита Ваклинова. 

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати