29 Март 2024 г. Петък

Големите, които промениха лицата на своите спортове

2012-05-13 07:47:00

Големият малък Лионел Меси разби редица рекорди, но едно постижение впечатли целия свят. Този сезон не беше особено успешен за Барселона, но бързоногият нападател пак влезе в историята с гениалния си нюх пред гола.

Меси счупи рекорд, който почти 4 десетилетия изглеждаше недостижим – 67 попадения в рамките на един футболен сезон в Европа. „Нафталиновата“ голова серия на Герд Мюлер беше задмината от аржентинеца след няколко впечатляващи хеттрика и цели 5 гола в 1/8 –финала от Шампионската лига срещу Байер Леверкузен.  

Прави впечатление , че 24-годишният феномен е безупречно последователен в развиването на голмайсторския си потенциал. През сезон 2007-2008-ма година бележи 16 попадения. Следва серия от 38, 47 и 53 гола, за да се стигне до настоящия рекорд. 

Но преди Меси и други спортисти са правили фантастични неща по спортните арени и имената им са ставали синомим на съвършенство. От BBC ни предлагат избор от велики атлети дали своя неоценим принос за развитието на съответния спорт.

Като Уилт Чембърлейн. Невероятният баскетболист, който направи неща, недостижими за други велики в играта с оранжевата топка като Майкъл Джордан, Карим Абдул-Джабар, Меджик Джонсън, Коби Брайънт.

Преди 50 години Чембърлейн изиграва неповторим мач за своя Филаделфия Уориърс срещу Ню Йорк Никс.  Високият 2.16 метра баскетболист нанизва 100 точки в коша на противника. Не 98, не 102, а точни кръгли 100. Това е рекорд за вечни времена. 

Във въпросния сезон Уилт е просто неудържим и завършва с общо 4029 точки или средно по 50.4 средно на мач! Още един рекорд, който стои срещу неговото име и до днес.

По онова време Чембърлейн е такава фигура на баскетболното игрище, каквато е в наши дни Меси на футболното. Страховито респектиращ с гениалните си умения.

Превъзходството на Уилт е толкова осезаемо, че от ръководството на НБА прибягват до промяна на правилата – разширяват наказателната линия, за да направят вкарването на кошове по-трудно за гиганта от Филаделфия. Но и това не помага. Уилт Чембърлейн е абсолютен доминатор в период от цяло едно десетилетие.

А 100-те му точки в един мач не изглеждат по силите на никой друг. Коби Брайънт вкара 81 срещу Торонто през 2006-та година, но до рекордната кота останаха цели 19!

"Никога няма да видим такъв като него“, казва за Чембърлейн най-резултатният баскетболист в историята на НБА Карим Абдул-Джабар.

Същото до голяма степен важи и за новозеландския ръгбист Джона Лому. За разлика от Чембърлейн обаче за Лому може да се каже, че е първата и до момента може би единствената суперзвезда на своя спорт. Този човек с внушителна физика се превърна в посланик, в емблема на една не особено популярна по света игра.

Благодарение на Лому интересът към ръгбито се увеличи драстично.

Кариерата му е белязана от знаменити прояви на издръжливост, умело движение и скорост. Отбелязаните десетки есета за 63 мача за “All Blacks” (нац. отбор на Нова Зеландия) са категоричното доказателство за способностите на Лому.

Страстта, с която играе пък го превръща в модел за подражание. Един от най-емблематичните епизоди в състезателната му кариера е двубоят срещу Южна Африка през 1999-та година, когато 7 противника не успяват да го удържат, преди на помощ да се притече осми.

Рядко заболяване на бъбреците тормози ръгбиста и той е принуден на няколко пъти да се откаже от спорта, който обожава. Но завръщанията му винаги са впечатляващи. А постижението му от 15 есета на Световни първенства е абсолютен и трудно достижим рекорд.

Когато става въпрос за рекорди и нечовешки постижения, то неизбежно трябва да споменем и Михаел Шумахер. Дълги години Формула 1 имаше един-единствен синомим. И това беше "Шумахер".

Само 3 години след дебюта си на „Спа“ в Белгия през 1991-ва година, германският пилот вече беше световен шампион. След това защити титлата си. А в периода 2000-2004-та година с болида на „Ферари“ направи този спорт леко банален и скучен – защото всички знаеха, че шампионът може да бъде само един. 

Хладнокръвен и безкомпромисен пилот, отдадеността към работата и стремежът към съвършенство откроиха „Пилето“ от останалите състезатели. Той просто беше друга категория. Макар и редица специалисти да поставят пред него други пилоти като Сена, Прост, Фанджо и Лауда, Шумахер остава истинският терминатор на пистите във Формула 1. И извънземните 7 световни титли и 91 победи доказват това. А те могат и да станат повече, предвид завръщането на големия шампион в Световния шампионат.

За да отдадем заслуженото и на дамите, не можем да пропуснем Миа Хам. Родената на 17-ти март, 1972-ра година футболистка е определяна за най-великата в женския вариант на “Цар Футбол“. Освен това Хам е маркетинговият лидер, спомгнал изключително много за популяризирането на женския футбол. 

В кариерата си тя има два златни олимпийски медала и две световни титли. За 275 мача с националната фланелка на Съединените щати Хам е записала 158 гола. Толкова попадения за родината няма нито един друг футболист (мъж или жена) в света.

И някак естествено и логично Миа Хам попадна в листата на ФИФА със 125-те живи най-велики футболисти в света. Номинацията й за тази класация идва от най-високото ниво – от „краля“ Пеле. 

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Спорт


Новини
Източник Pixabay Откритото първенство на Франция, или Ролан Гарос, както е известно, е най-известният турнир по тенис на корт в света. Това е турнирът, който стартира през 1987 г ...
Новини
УЕФА окончателно отложи Европейското първенство по футбол, което трябваше да се проведе от 12 юни до 12 юли, съобщиха от Европейската футболна централа.Първенството ще се проведе през 2021 годи ...
Новини
Бившият капитан на националния отбор по футбол Ивелин Попов може да се завърне в състава на България за предстоящите баражи за Евро 2020 година.32-годишният футболист обяви, че последният м ...
Новини
Откриването на най-чаканото събитие - Световното първенство по футбол, е след броени часове.В продължение на месец светът ще бъде в плен на най-гледания спорт, но добре знаем, че макар много дами съ ...
Новини
Неслучайно то е редовна част от подготовката на военните и не просто стяга мускулите на торса, но и подобрява цялостната издръжливост на тялото. Говорим за планк или "дъска" - наглед п ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати