29 Март 2024 г. Петък

Всеки втори млад българин не ще да учи

2012-05-12 09:19:58

Само 42 на сто от българите между 19 и 24 години са заинтересовани и мотивирани да продължат образованието си, сочат данни на НСИ.

Според националната статистика във възрастовата категория 15-18 години се образоват 85,9 на сто от българите, от 11 до 14 години - 96,9 на сто и от 7 до 10 години - 97 на сто.

През 2010 г. в категорията "средно образование" у нас са се учили общо 781 хиляди българчета, като системата преждевременно са напуснали 18 766 души.

За посочения период у нас е имало 280 хиляди студенти, от които 227 хиляди са били в държавни училища и около 53 хиляди - в частни.

По последни данни на Евростат около 14 на сто от българите между 19 и 24 години преждевременно са напуснали системата на образованието и обучението и не са завършили своето висше образование.

Интересното е, че този процент е колкото средния за Европа, където също близо 14% от младежите прекъсват висшето си обучение.

Най-висок дял на преждевременно прекъсващи образованието се отчита в Малта – 37%, Португалия  - 29% и Испания  - 28 на сто.

Най-нисък процент на отказалите се от образование е отбелязан в Словакия, Чехия, Словения и Полша - средно по 5 на сто.

Стратегията "Европа 2020" и стратегическата рамка в областта на образованието са си поставили за цел през 2020 г.средният процент на европейците между 19 и 24 години, които напускат образованието си, да се смъкне до 10 на сто, отчита изследването на Евростат.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати