19 Април 2024 г. Петък

Харчим най-много от парите си за храна, европейците – за жилище

2012-05-12 09:15:11

Почти 84 на сто от разходите на българина отиват за покриването на потребителските нужди, отчита националната статистика.

Според нея най-голямо перо в разходите на българина е храната, като за нея отделяме близо 35 на сто от парите си. Още 4,5% от заплатата ни отиват за алкохол и цигари.

За облекло и обувки българинът отделя 3 на сто, за битови нужди в жилището и горива за отопление - 14,4 на сто, за обзавеждане на дома и ремонти - 2,8 на сто, за здравеопазване - 5,7 на сто, за транспорт - 6 на сто, за данъци - 5,3 на сто, а за отдих и развлечения - 4 на сто, съобщава БТА.

Така ако българинът е получил средно през 2011 г. 3 672 лева, за храна той е отделил 1 265 лева, за битови нужди в жилището и отопление - над 500 лева, за алкохол и цигари - 155 лева, за здравеопазване и транспорт - по около 200 лева ,показват данните на НСИ.

За разлика от България една четвърт от доходите на европейските домакинства са отивали за жилища, сочат данните на Евростат.

Този разход средно за ЕС е бил 24 на сто, като най-малко по това перо са отделяли в Малта - 12 на сто, в Литва - 15 на сто и в Португалия - 16 на сто.

Най-много разходи за жилището са давали в Дания - 30 %, Финландия, Чехия и Швеция - по 27%.

Интересно е, че най-много от месечните си доходи за ресторанти са давали в Испания- 16,9 на сто, Кипър и Малта - по 14 на сто и Ирландия - 13,5 на сто.

Най-малко са ходили по заведения в Литва - 2,8 на сто, Латвия - 4,4 на сто, в Румъния и Дания - 5 на сто, Швеция - 5,6  на сто. 

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати