29 Март 2024 г. Петък

Никакъв Апокалипсис, остават поне още няколко хиляди години!

2012-05-12 05:37:49

Американски археолози откриха в Гватемала най-древните астрономически календари на маите, съобщиха Асошиейтед прес и Франс прес.

За разлика от останалите познати досега те не съдържат дори и намек за приближаване на края на света, който според някои ще настъпи на 21 декември 2012 година. 

Археолозите попаднали на находката сред руини от дом при разкопки на обекта Ксултун. Календарите датират от 9 век.

В едно от помещенията на дома стените са покрити с гравирани черти върху камъка, много от които представляват цифри от изчисления, свързани с различни календарни цикли на маите.

 

"Става въпрос за 260-дневен церемониален календар, за 365-дневен слънчев календар, както и за 584-дневен годишен цикъл на планетата Венера и 780-дневен годишен цикъл на Марс, докато други календари следват лунните фази“, заяви ръководителят на изследването археологът Уилям Сатурно от Бостънския университет.

„За разлика от някои вярвания в тези календари няма никакви индикации, че свършекът на света ще е в края на 2012 г. Древните маи са предсказвали, че животът на планетата ще продължи и че след 7000 години нещата ще са същите, каквито са били тогава.

Днес продължаваме да търсим признаци за края на света, докато маите са търсели уверения, че нищо няма да се промени. Онова, което виждаме, е просто краят на един от календарните цикли на маите", каза Сатурно.

Това са първите в изкуството на маите стенни надписи, открити в дом, отбеляза Дейвид Стюарт, експерт по средноамериканско изкуство в Тексаския университет в Остин.

"Най-впечатляващото в това откритие е, че маите са правили по стените тези изчисления на календарните цикли векове преди писари да ги включат в кодекси, които са своеобразни архиви на тази предколумбова цивилизация, унищожена до голяма степен от испанските конквистадори“, поясни съавторът на изследването експертът по астрономия Антъни Ейвъни от университета Колгейт в Ню Йорк. 

„Има миниатюрни черти и точици по цялата стена, които представляват колони от цифри, а този тип знаци са изписани единствено в Дрезденския кодекс на маите", каза той.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Любопитно


Новини
Снимка visual capitalistКъдето има хора, има и вируси. Някои от тях заразяват малко хора и не предизвикват масова истерия, ала други, като COVID-19, достигат до нивото на пандемия. В модернит ...
Новини
Лонгирбюерн е най-северният град в света, разположен на норвежкия архипелаг Свалбард, само на 650 мили от Северния полюс. Там в продължение на 4 месеца в годината е непрогледен мрак. Градът ...
Новини
40 години по-късно пускат снимките на Георги Иванов с мистични гледки към Земята, съобщава БНТ.На 7 април в 20,45 часа БНТ1 ще излъчи филма "Полет на ръба на безкрая". Филмът п ...
Новини
Присъствието на коледната елха е задължителен елемент от празниците. Но кога и къде бележи началото си тази традиция? Дърветата отдавна са били използвани за украса на домовете. Още древните китайц ...
Новини
През последните 30 хил. години, племето на сентинелите живее щастливо на малкия си остров, напълно здраво, без нужда от допир до външния свят. От много години насам, никой не може да посещава остров ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати