29 Март 2024 г. Петък

Най-малко 6 млн. лв. месечно ще прибира публично-частно дружество от синята зона във Варна

2012-05-11 13:01:58
Общинското дружество "Паркинги и гаражи-Варна" ("ПГ-В") ще управлява синята зона в града чрез публично-частната компания "Транспортен център за мобилност КД". Тази новина беше потвърдена за "Капитал" от председателя на УС на "ПГ-В" Мирослав Михов.

По думите му командитното дружество е създадено, "за да неутрализира всички евентуални рискове за общинската компания "Паркинги и гаражи – Варна" при изпълнението на задълженията по създаването на синята зона". Михов обаче не пожела да говори нито за евентуалната печалба, която ще реализира от синята зона публично-частното дружество, нито какъв е размерът на инвестицията му в синята зона. Той не уточни и как ще бъдат избрани дистрибуторите на ваучери и обслужващата банка за разплащанията в зоната. "Предвидено е и плащане чрез интернет банкиране, като те ще бъдат обработвани от избраната банка", поясни Михов. Според него изработването на ваучерите и талоните за зоната ще бъдат възложени на компания, която ще бъде определена "на база на най-добрата оферта".

Според официално разпространената информация, до края на лятото маркираните като "сини" централни зони на Варна трябва да имат 23491 места за паркиране. Зоната ще работи по 12 часа всеки работен ден, при цена за час престой от 1,20 лв. с ДДС. Така сметката показва, че при 70% заетост на паркоместата, предвидени за таксуване в синята зона на Варна, само за месец оборотът, реализиран от "Транспортен център за мобилност", ще бъде не по-малък от 6 млн. млв. с ДДС.

Точно размерът на печалбата е и вероятната причина за "студената" война, която вече повече от година кметът на Варна Кирил Йорданов и общински съветници от ГЕРБ, близки до депутата Павел Димитров, водят за контрол върху зоните за платено паркиране в града.

Както вече стана известно съдружници на "ГТ-В" в командитното дружество "Транспортен център за мобилност" са съветникът от ГЕРБ и собственик на фирма за градски превози Марио Шиваров, бившият шеф на "Интернешънъл асет банк" в града Валентин Василев и бизнесменът Бойко Георгиев.

Още през септември м.г. кметът на Варна Кирил Йорданов е подал жалба в съда , с която е оспорил наредбата на ОбС, регламентираща въвеждането на синята зона. Това разкри в средата на седмицата информационният сайт "Vlastta.com". Тази жалба е станала и причина за опита синята зона, замислена от Шиваров, Василев и Георгиев, да бъде пусната в експлоатация по време на предизборната кампания на Йорданов през октомври м.г. и така да изпревари встъпването му в четвърти мандат.

Както вече е известно, разпространените на 3 октомври м.г. листовки, рекламиращи зоната бяха обявени от администрацията на Йорданов за "груба фалшификация" и бяха иззети, а двата сайта в интернет, специално създадени, за да обслужват зоната – блокирани само часове, след появата си.

През януари т.г. Административният съд във Варна (АСВ) е приел жалбата на Кирил Йорданов за основателна и е отменил наредбата. Това решение е било обжалвано пред Върховния административен съд (ВАС), който е заседавал по проблема на 17 април. Решение му по казуса трябва да бъде публикувано на сайта на съда до 17 май. Ако то потвърди взетото вече решение, казаното от Кирил Йорданов по време на кампанията му през есента на м.г., че "Варна е на години от въвеждането на синя зона" може и да се окаже вярно.

Всичко за войната между кмета и ОбС във Варна за контрол върху приходите от синята зона четете утре в "Капитал".
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Варна


Новини
Възстановен е палатковият лагер пред община Варна, съобщи bTV.Първоначално от полицията се опитаха да ги спрат, след което се отдръпнаха.След като в сряда той беше преместен в пешеходн ...
Новини
"Няма доказан случай на коронавирус във Варна към момента!" Така коментира в социалните мрежи кметът на Варна Иван Портних съмненията за заразени от новия вирус в крайморския град.По думит ...
Новини
Спешно събарят незаконни къщи във варненската ромска махала "Максуда". Събарянето е по разпореждане на кмета на Варна Иван Портних. Причината е свличане на земна маса, която е паднала върх ...
Новини
След поредица отлагания, „синята зона“ във Варна най-после ще заработи. Това ще стане официално утре - 11 юли, съобщиха на пресконференция в общината, предаде репортер на Moreto.net.В &b ...
Новини
Планини от боклуци и лоша миризма притесниха жителите на морската столица насред летния сезон. Вече пети ден боклуците в най-големия район във Варна се трупат и не се извозват, съобщи Нова тел ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати