26 Април 2024 г. Петък

Местенето на агенции – просто идея, а и тайна

2012-05-11 12:56:36

Редовната словесна битка между премиера Бойко Борисов и червената депутатка Корнелия Нинова се състоя отново по време на петъчния парламентарен контрол. След урока по латински, който двамата изнесоха преди време, днес се нападнаха за правната си култура. 

Борисов обвини Нинова, че му задава юридически неправилно обосновани въпроси, а червената депутатка му върна, че съветниците на Борисов му пишели "пълни глупости" в отговорите му пред парламента.

Корнелия Нинова искаше да разбере повече за плановете на правителството за децентрализацията на държавната администрация и за местенето на агенции извън София. 

Нинова даде пример, че ако един човек от Смолян реши да си отвори рибарник за туристически цели, трябва да ходи до Русе, да си уреди вносът (където се очаква да се премести агенция "Митници"), във Велико Търново (НАП) – да си плати данъците, и в Пловдив, за да си уреди туристическата дейност.

 

"Не считам, че нямаме право да имаме идеи, да си дебатираме с обществото и да правим проучвания", отвърна й Борисов.

"За какво си мисля ме питате, няма да ви кажа какво си мисля. Това си е моя тайна. Когато имам решение на Министерския съвет, тогава може да ме питате. Вие сега ме питате за идеите ми", заяви още Борисов.

Той добави, че когато идеите му се "въплътят в практика", тогава можело да му се задават въпроси. Все още се чакали финансовите разчети за планираната реформа и още нямало решение. 

"Не ви питам за мислите ви, а за приказките ви. Не става въпрос за мисли, а за обсъждане на тема на МС, обявена пред българските граждани", контрира го обаче Нинова. 

"Не можете да ми забраните да си обсъждаме своите идеи и предложения. Има териториални поделения на всички тези служби и няма никой да обикаля по градовете. Говорите неистини. Хубаво е да ги знаете тези работи. Оставете хората да мислят, да разсъждават, оставете ни да разсъждаваме. Във вашата партия си имате други задачки", скастри я Борисов и заяви, че бъдещето ще покаже дали идеите му са били правилни.

"Имаме ли решение, първо на вас ще кажа, обещавам", зарече се Борисов.

Премиерът за пореден път защити вицепремиера и финансов министър Симеон Дянков, след като Нинова обвини, че държавата бави плащанията на фирмите, с което съсипва българския бизнес.

Тя предложи управляващите да направят промени в Наказателния кодекс и да се въведе наказателна отговорност, както е обмисляно за работодателите, които не плащат заплати и осигуровки, това да важи и за държавата, която не се разплаща на фирмите. И тогава Дянков трябвало пръв да влезе в затвора.

"Дянков, хубав, лош, видяхте оценките от международните институции. Ако не беше Дянков, на Гърция има кой да им помага, а на нас нямаше кой да ни помогне. Един ден на Дянков ще му благодарите", отсече Борисов.

И след като обясни на Нинова, че не е формулирала въпроса си правилно, Борисов каза, че няма задължения на текущото правителство, а се плаща по тежките договори, оставени от тройната коалиция. 

"Аз разбирам вашето желание да намерите начин да си говорите с мен. Веднага мога да ви отговоря – какви задължения оставихте по "Цанков камък", какви задължения ни оставихте по "Водното огледало"? Около 30 милиона лева някъде изплатихме след 3 години. Кажете кои фирми толкова са ви мили?", попита Борисов и допълни, че се плащат още влакове, хеликоптери, а и по "Белене".

Корнелия Нинова го контрира, че този път министрите му са го "издънили" и прочете справка за задължения на ведомствата, представена й като писмени отговори на нейни въпроси.

"Министерство на отбраната дължи 82 милиона лева, Министерство на транспорта – 4 милиона лева, Министерство на правосъдието – 6 милиона лева, Министерство на труда и социалната политика – 31 милиона лева по програма "Красива България", Министерство на земеделието и храните – 10 милиона лева по договори за доставки на стоки и услуги", изреди Нинова. 

Тя призова за пореден път Борисов да спре цирковете и да се отнася сериозно към НС. 

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати