Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Четвъртък
Фев 27
Начало arrow Икономика arrow Средната заплата продължава да расте, твърди НСИ

Средната заплата продължава да расте, твърди НСИ

  Print E-mail
2012-05-11 12:27:28
източник: dnes.bg

През първото тримесечие на 2012 г. средната месечна работна заплата се е увеличила спрямо четвъртото тримесечие на 2011 г. с 0,6%, като достига 731 лева, сочат последните данни на Националния статистически институт.

По месеци тя се е променяла по следния начин – през януари е била 720 лв., през февруари - 719 лв., докато през март вече е била 754 лева.

Според експерти това покачване се дължи на факта, че при съкращенията основно се освобождават нискоквалифицираните кадри, така че остава по-високоплатеният кадрови персонал, което се отразява и на ръста в заплащането.

През първото тримесечие на 2012 г. средната месечна работна заплата нараства с 8,9% спрямо първото тримесечие на 2011 г., сочи още статистиката. Най-голямо e увеличението в икономическите дейности.

Най-високо средно месечно трудово възнаграждение през първото тримесечие на  2012 г. са получавали наетите лица в далекосъобщенията, където средната заплата е 1724 лева, в производството и разпределението на ел. енергия - с 1582 лв. и в банковия и застрахователен бизнес - 1394 лева.

Най-ниските заплати отново се отчитат в хотелиерството с 475 лева трудови възнаграждения, селското стопанство – с 530 лв. средна заплата и административните дейности - с 485 лева.

Сравнителните данни сочат, че през първото тримесечие на 2012 г. спрямо същия период на миналата година средната заплата в обществения сектор нараства с 3,6%, докато в частния сектор увеличението е с 11,1%.

Статистиката отчита още, че наетите българи по трудови и служебни правоотношения през първото тримесечие на тази година са намалели с близо 30 хиляди души, което съставлавя 1,3% спрямо края на 2011 г. В сравнение със същия период на миналата година спадът е с 2,1%.

  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория Икономика
  Новини Темата за изплащането на първите три дни болнични стои на дневен ред, но към настоящия етап държавата не подкрепя идеята тя да изплаща първите три дни болнични. Това заяви социалният министър ...
  Новини "Бащата" на валутния борд Стив Ханке смята, че България не трябва да се присъединява към единната европейска валута и разкритикува законовите промени, предложени от председателя на ...
  Новини Изоставаме съществено от Румъния и от другите страни от Източна Европа. Това обяви макроикономистът проф. Ганчо Ганчев, който е преподавател в Югозападния университет."Има ...
  Новини България и Румъния ще създадат обща работна група, която да търси начини да се ограничи вносът на твърде стари и замърсяващи автомобили, съобщава Automedia. - - Двете съседни държави ще си партнират ...
  Новини Новите изисквания за касовите апарати на фирмите, които са регистрирани по ДДС, влизат в сила от днес.Срокът за юридическите лица без регистрация е до края на юни, а за търговците, които ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Кое е най-важното събитие в България за отминаващата 2019 година?