18 Април 2024 г. Четвъртък

Средната заплата продължава да расте, твърди НСИ

2012-05-11 12:27:28

През първото тримесечие на 2012 г. средната месечна работна заплата се е увеличила спрямо четвъртото тримесечие на 2011 г. с 0,6%, като достига 731 лева, сочат последните данни на Националния статистически институт.

По месеци тя се е променяла по следния начин – през януари е била 720 лв., през февруари - 719 лв., докато през март вече е била 754 лева.

Според експерти това покачване се дължи на факта, че при съкращенията основно се освобождават нискоквалифицираните кадри, така че остава по-високоплатеният кадрови персонал, което се отразява и на ръста в заплащането.

През първото тримесечие на 2012 г. средната месечна работна заплата нараства с 8,9% спрямо първото тримесечие на 2011 г., сочи още статистиката. Най-голямо e увеличението в икономическите дейности.

Най-високо средно месечно трудово възнаграждение през първото тримесечие на  2012 г. са получавали наетите лица в далекосъобщенията, където средната заплата е 1724 лева, в производството и разпределението на ел. енергия - с 1582 лв. и в банковия и застрахователен бизнес - 1394 лева.

Най-ниските заплати отново се отчитат в хотелиерството с 475 лева трудови възнаграждения, селското стопанство – с 530 лв. средна заплата и административните дейности - с 485 лева.

Сравнителните данни сочат, че през първото тримесечие на 2012 г. спрямо същия период на миналата година средната заплата в обществения сектор нараства с 3,6%, докато в частния сектор увеличението е с 11,1%.

Статистиката отчита още, че наетите българи по трудови и служебни правоотношения през първото тримесечие на тази година са намалели с близо 30 хиляди души, което съставлавя 1,3% спрямо края на 2011 г. В сравнение със същия период на миналата година спадът е с 2,1%.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Икономика


Новини
Средно с 2,79% поскъпва токът за битовите абонати докато цената на природния газ и на парното поевтиняват, обявиха от КЕВР.Поскъпването на цената на тока за следващата година за потребителит ...
Новини
Икономическите последствия е пистата, по която ще бягат и ще се състезатават всички политическ партии след кризата с коронавируса. Така проф. Антоанета Христова от Института за изследван ...
Новини
От началото на годината, когато дори не се очакваше да има такава тежка картина в света, започнаха да падат цените на типичните борсови стоки. Това обяви изпълнителният директор на Софийската ст ...
Новини
Сдружението за модерна търговия, в което са най-големите търговски вериги, настоява президентът Румен Радев на наложи вето върху тавана на цените на стоките и услугите. Те разпространиха днес отворе ...
Новини
Да се прекратят промоциите в търговските обекти, защото водят до струпване на много хора. За това настоя Димитър Зоров, председател на Асоциацията на млекопреработвателите в България в сутре ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати