25 Април 2024 г. Четвъртък

Синът на Ганчев и останалите петима с обвинения по аферата "Захар"

2012-05-11 12:14:01

Специализираната прокуратура повдигна обвинения на шестимата задържани при спецакция "Захар".

Вчера при съвместна операция на ГДБОП и НАП беше разбита организирана престъпна група, ощетила държавата с милиони левове от невнесени данъци и пране на пари при търговия със захар.

В ареста попаднаха синът на Гриша Ганчев – Данаил, както и служители на "Литекс комерс". 

Повдигнати са им обвинения за участие в организирана престъпна група и за данъчни престъпления, извършени в условията на продължавана престъпна дейност. 

Тартор на групата обаче не е синът на бизнесмена Гриша Ганчев – Данаил, а Милко Талев. Той е бил организаторът на схемата, по която е осъществявана престъпната дейност.

Освен него с повдигнати обвинения за участие в групата и за данъчни престъпления са и тримата изпълнителни директори на "Литекс комерс" – Данаил Ганчев, Камелия Мирчева и Милко Димитров. 

В групата са участвали Ивайло Талев – племенник на Милко Талев, и Тодор Симеонов – управител на едно от включените в престъпната схема търговски дружества.

От събраните до момента доказателства е установено, че групата е действала от началото на февруари 2012 г. 

 

Данъчните задължения, чието плащане е избегнато в резултат на дейността на групата за периода февруари-март 2012 г,. надхвърлят 200 000 лева.

До момента са разпитани повече от 10 свидетели. Продължава и анализът на иззетите при вчерашните процесуално-следствени действия документи, както и информацията, съдържаща се в електронни носители.

Шестимата са задържани за 72 часа с постановление на прокурор. Предстои внасяне на искане в Специализирания наказателен съд за налагане на постоянна мярка "задържане под стража", уточняват от прокуратурата.

По-рано днес бизнесменът Гриша Ганчев беше разпитан в Главна дирекция за борба с организираната престъпност. В сградата той остана едва десетина минути. На излизане бизнесменът отказа да коментира пред журналистите какво са го питали антимафиотите.

Цветанов вече обяви, че един от задържаните лица за злоупотреби с ДДС при търговия със захар е потвърдило, че има намерения за закупуване на количества захар от Чернобил със завишено съдържание на тежки метали.

Иззети били документи от електронната му поща, които потвърждават, че се е подготвял такъв внос.

Той допълни, че на първия етап вносът започнал с един ТИР, което е 25 тона, а цената на тази захар била по-ниска.

Вчера МВР обясни, че въпросната захар била предназначена за влагане в производство. Ако успеели да я пласират на българския пазар, те възнамерявали регулярен внос. В случай че качеството било лошо, 25-те тона захар щели да бъдат предадени за производство на натурални сокове.

Гриша Ганчев отхвърли всички обвинения и ги определи като "разни спекулации – кьорфишеци". Според него зад данъчните измами в бизнеса със захар стояли "разни пловдивски, софийски и карнобатски фирми".

На въпрос дали ще бъде повдигнато обвинение и срещу Гриша Ганчев, Цветан Цветанов коментира във Велико Търново, че когато се установи допълнителна връзка на определени други лица, прокуратурата ще е тази, която ще прецени дали трябва да се върви към съответни мерки и за тях.

"Искам тук все пак да поздравим и Гриша Ганчев за това, което каза, че държавата, когато констатира нарушение, всеки един трябва да си понесе отговорността", допълни МВР шефът.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Крими


Новини
По 5000 евро са предлагани на общински съветници от Созопол, за да гласуват за продажбата на земята край Алепу. Това заяви бившият общински съветник и екс областен управител на ...
Новини
Шефът на Контролния съвет на "Лукойл България" Валентин Златев е призован в прокуратурата като свидетел на 22 юни, съобщи "24 часа".От компанията са заяв ...
Новини
Четирима са задържаните за смъртта на Милен Цветков, коментира пред БНТ журналистът Иво Никодимов.Освен Георги Иванов, синът на депутата от ГЕРБ, в кол ...
Новини
Разследващият журналист Слави Ангелов, главен редактор на в. "168 часа", е бил нападнат и пребит тази вечер пред дома си на столичния булевард "Дон ...
Новини
Прокуратурата ще бди да не се извършват престъпления в условията на извънредно положение. Главният прокурор Иван Гешев увери, че ще се съблюдава дали се спазва карантината, ще с ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати