27 Април 2024 г. Събота

Излизане на Гърция от еврозоната - във вреда и на страната, и на ЕС

2012-05-11 06:43:21
Евентуално излизане на Гърция от еврозоната би навредило и на страната, и на Европа като цяло, заяви в интервю за Асошиейтед прес лидерът на радикалната левица СИРИЗА Алексис Ципрас. 

Той обаче настоя, че наложените в рамките на спасителните споразумения мерки за икономии са твърде строги и трябва да бъдат променени.

Партията на Ципрас изненадващо се класира втора на парламентарните избори в неделя, на които гласоподавателите, разгневени от двете години на ограничения на разходите, оттеглиха подкрепата си от двете основни партии - Нова демокрация и ПАСОК.

Трите партии от понеделник водят преговори - засега без успех, за съставяне на коалиционно правителство. Ако не се стигне до споразумение, гърците ще трябва отново да гласуват следващия месец. Нов кръг от преговорите с участието на лидера на ПАСОК Евангелос Венизелос и на Нова демокрация Андонис Самарас предстои днес.

Настояванията на Ципрас, че новото правителство трябва да се откаже от споразумението с МВФ и страните от еврозоната, накара другите две основни партии да се отдръпнат, предупреждавайки, че това ще принуди Гърция да напусне еврозоната и да понесе години на бедност и изолация. 

Лидерът на СИРИЗА обаче заяви, че той не може да промени тази позиция. "Нашата водеща идея е да не се пренебрегва гласът на народа", заяви Ципрас. "Гръцкият народ ни даде ясен мандат да сложим край на тези сурови мерки за икономии, които през последните две години и половина ни доведоха до катастрофа. Ако това основно условие, което поставяме в преговорите, не се приеме, ясно е, че ние не можем да участваме в такова правителство".

38-годишният Ципрас подчерта, че Гърция трябва да остане в еврозоната. Напускането на паричния съюз "би било изключително негативно развитие на събитията, не само за Гърция, а и за цяла Европа".

"Ние казваме, че рецептата трябва да се промени. Доскоро те ни казваха, че рецептата е правилна, но готвачът е лош. Готвачът не беше лош. Където и да бъде приложена тази рецепта на затягане на коланите, резултатът винаги е провал", казва Ципрас.

Той отбеляза, че методът с икономиите създава проблеми и в Испания, Италия, Португалия и Ирландия - други четири страни, които изпитват значителни финансови проблеми.

"Много скоро германският канцлер Ангела Меркел ще се сблъска с действителността. Тя ще бъде в трудното положение да трябва да се изправи срещу дезинтеграцията на еврозоната, ако продължава да настоява за тази политика на икономии", посочи Ципрас.

Ако Гърция не изпълни условията на споразумението, тя ще спре да получава спасителните траншове, на които разчита от май 2010 г. насам, отбелязва агенцията.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати